Mescid-i Aksa’nın yıkılıp yerine Süleyman Tapınağı’nın yapılmasını hedefleyen 15 Tapınakçı Örgüt, 18 Kasım günü İsrail Diyanet İşleri Bakanı Matan Kahana ile bir toplantı yaptı. Mescid-i Aksâ’nın Yahudileştirme planlarının istişare edildiği toplantıda, gündeme gelen konular bundan sonraki dönemde Kudüs’te gerilimin tırmanacağının işareti olarak değerlendirildi.

“KALABALIK BASKINLAR TEŞVİK EDİLSİN”

Toplantıda İsrail ordusunun Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınları sınırlandırmasına tepki gösteren tapınakçı örgütler, Bakan Kahana’ya 7 maddelik öneri listesi verdi. Ramazan ayında Mescid-i Aksâ’ya yapılan baskınların artırılmasını talep eden Yahudi örgütler,  2022 Ramazan ayının üçüncü haftasına denk gelen Yahudi Fısıh Bayramı’nda mümkün olduğu kadarıyla kalabalık topluluklarla (ortaöğretim öğrenciler de dahil) baskın yapılmasını istedi. Mescid-i Aksa’ya sadece Meğaribe / Burak Kapısı’ndan baskın düzenleyebildiklerini hatırlatan tapınakçılar, Silsile ve Esbat Kapılarından da izin verilmesini istedi. 

“SINIRLAMALAR KALDIRILSIN”

Tapınakçı örgütlerin diğer talepleri ise şu şekilde: “İsrail Hahamlığı’nın koyduğu “Şartlar oluşuncaya kadar Mescid-i Aksâ’ya giriş yapılmamalı” levhasının kaldırılması. Kutsal Mekanlar Kanunu’nda düzenleme yapılarak Mescid-i Aksâ’nın da ‘Yahudi Kutsal Mekanları’ içine dahil edilmesi. Yahudilerin Mescid-i Aksâ’ya baskınlarının sabah vakitleriyle sınırlandırılmayıp öğleden sonra da baskınlara izin verilmesi. Yahudi bayramlarında Mescid-i Aksâ’nın Müslümanlara kapatılması.”

“GÜNDE 3 KERE DUA EDİYORUM”

Bakan Kahana görüşmenin ardından ziyarete gelen örgüt temsilcilerine teşekkür etti. Toplantının kendisi için çok önemli olduğuna değinen Bakan Kahana, “Çok şey öğrendim. Mabedin inşası için günde üç defa dua ediyor, hatta mabedin içinde anıyoruz. Tapınak Dağı, Yahudiler için en kutsal yerdir” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim