Interpol'ün başkanlık seçimi 23-25 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak. Bu yılki genel kurul toplantısına bakan, bakan yardımcısı, müsteşar, uluslararası kuruluş temsilcisi düzeyinde olmak üzere, 160'tan fazla ülkeden temsilci katılıyor.

Genel kurul kapsamında Interpol Başkanı, Başkan Yardımcıları ve İcra Komitesi üyeleri de İstanbul'da gerçekleştirilecek seçimle belirlenecek.

BAE’NİN TARTIŞMALI ADAYI

Normalde Interpol başkanlığına aday isimlerin kamuya açık bir şekilde kampanya yürütmesi alışılmış bir durum değil fakat halen yürütme komitesi üyesi olan Birleşik Arap Emirlikleri'nden Tümgeneral Ahmed Nasser el-Reisi eylül ayında yayınladığı bir deklarasyonla neden başkanlığa aday olduğunu açıklamıştı.

Fakat el-Reisi'nin adaylığı bir çok batılı ülke ve uluslararası kuruluşun tepkisine neden oldu. El-Reisi İngiliz akademisyen Michael Hedges ve BAE'li muhalif Ahmed Mansur gibi siyasi tutuklulara işkence edilmesinden sorumlu tutuluyor. Fransız milletvekilleri Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un doğrudan müdahil olmasını isterken Alman milletvekilleri el-Reisi'nin adaylığının Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi'ne aykırı olduğunu savunarak seçilmesinin Interpol'ün saygınlığına darbe vuracağını belirtiyor.

RÜŞVET İLE NÜFUZUNU ARTIRIYOR

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri de para ile Interpol içerisindeki etkinliğini artırmaya çalışmakla suçlanıyor. İngiliz eski başsavcı Sir David Calvert-Smith tarafından yayınlanan bir raporda BAE'nin 2017 yılında Interpol'e bağlı Daha Güvenli Bir Dünya Vakfı'na (Foundation for a Safer World) bağışladığı 50 milyon doların Körfez ülkesini teşkilat içindeki etkinliğini artırmak için kullanıldığını ileri sürdü.

ÇİN'İN ADAYI DA ELEŞTİRİ OKLARININ HEDEFİNDE

İcra Komitesi'ne de Çin'den bir ismin aday gösterilmesi de yine tartışmaların fitilini ateşledi. Uluslararası İnsansan Hakları Örgütleri Çin'in icra komitesine aday gösterilmesine karşı uyarıda bulundu. Çin Merkezi Güvenlik Teşkilatı'nda Uluslararası Yardımlaşma Dairesi Başkan Yardımcısı Ben Chen'in aday olması yine protestoların hedefi oldu.

INTERPOL’DE YAŞANAN SKANDALLAR

Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde yer alan Interpol ve yönetimi skandallardan uzak bir yapı değil.

2008 yılında Güney Afrikalı başkan Jackie Selebi bir uyuşturucu kaçakçısından 170 bin dolar rüşvet aldığı iddiaları sonrasında istifa etti. Interpol söz konusu hadisenin Selebi'nin başkanlığı sırasında değil Güney Afrika'da görev yaparken meydana geldiğini açıkladı. Selebi daha sonra 15 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

2017 yılında Çinli başkan Meng Hongwei ülkesini ziyareti sırasında ortadan kayboldu. Meng'in ailesi Fransa'da kaldı ve eşi Interpol'ün hiç yardımcı olmadığından şikayet etti. 2020 yılına Meng yolsuzluktan suçlu bulundu ve 13 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

2018 yılında Meng'in yerine aday olan Rus Aleksandr Prokopçuk tepkilerin odağına yerleşti. Amerikalı senatörler bu durumu "tilki kümesin başına geçirmek" olarak tanımlarken Litvanya ve Ukrayna Prokopçuk'un seçilmesi halinde teşkilatı terk etmekle tehdit etti. Yapılan seçimde Prokopçuk Güney Koreli aday Kim Jong Yang'ın gerisinde kaldı.

Editör: TE Bilisim