Ülkelerindeki savaş ve kaos ortamında kaçarak daha müreffeh bir hayat sürme amacıyla Belarus üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine geçmek isteyen sığınmacıların bekleyişi sürüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) dün yayınladığı raporda Belarus ve Polonya hükümetlerinin bölgede ciddi insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiğini öne sürdü.

İKİ HÜKÜMET DE SORUMLU

İki hükümetin “sınır bölgesinde mahsur kalan insanlara düzenli insani yardım erişimi sağlayarak daha fazla ölümü önlemekle yükümlü olduğuna” dikkat çeken HRW, Polonya tarafından geri itilen 19 kişiyle görüştü. HRW’ye konuşan sığınmacılar sınır muhafızları tarafından “şiddet, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele ve zorlamanın” “sıradan” olduğunu söyledi. HRW’de kıdemli Avrupa ve Orta Asya araştırmacısı Lydia Gall yaptığı açıklamada, krizin Belarus tarafından çıkarıldığı, Polonya’nın ise yaşanan insani drama seyirci kaldığına dikkat çekti.

İNSANİ DEĞİL SİYASİ!

AB ve ABD ise Belarus’u, yaklaşık otuz yıllık iktidarı boyunca muhalefeti ve bağımsız medyayı ezen Başkan Alexander Lukashenko’ya yönelik AB yaptırımlarına misilleme olarak krizi planlamakla suçladı. Avrupa Parlamentosu’nda açıklama yapan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Belrarus yönetimini hedef aldı. Sınırda “göçmen krizi olmadığını” öne süren Von der Leyen, Belarus’un AB’de huzursuzluk çıkarma peşinde koştuğunu “Otoriter bir rejimin, demokratik komşularını istikrarsızlaştırma girişimi” ifadesiyle dile getirdi.

YAPTIRIM HAZIRLIĞI

Kendilerine karşı bir meydan okuma olduğunu belirten von der Leyen, Belarus’a yönelik yeni yaptırımlar konusunda ABD, Kanada ve İngiltere ile görüşme halinde olduklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim