Furkan Benli / Özel Haber 

İsrail rejiminin Kudüs’teki baskı politikası her geçen gün daha da artıyor. İşgal politikasını genişletmesiyle şiddet ve baskısını artıran İsrail, bölgede insan haklarını hiçe saymaya devam ediyor.

İşgal altındaki Kudüs'ün doğusunda yer alan Silvan bölgesinde, 600 Filistinliyi evsiz bırakacak 84 evi yıkma projesi için kolları sıvayan İsrail, burada bulunan mahallelere gece baskını düzenliyor. İşgal polisi en son gerçekleştirdiği gece baskınında plastik mermi dahil çok sayıda gaz bombası kullandı. Şiddeti artıran Siyonist polisler 63 Filistinliyi yaraladı.

BİNLERCE FİLİSTİNLİ EVSİZ KALABİLİR

Filistinliler ile İsrail güçleri arasındaki olaylar özellikle Silvan’ın Bi’r Eyüp mahallesinde yaşandı. İşgal güçleri bölgedeki güvenlik kamerasını ateşe verdikten sonra mahalleye girdi. Olaylar her ne kadar güvenlik kameraları yakılarak gizlenmek istese de çevredeki mahalle sakinleri tarafından kayda alındı.

Doğup büyüdükleri evlerden zorla çıkarılma tehlikesi altında kalan aileler uluslararası toplumun harekete geçmesini istiyor. Son günlerde gündeme gelen sadece 84 evin değil bunların dışında yaklaşık Batın El-Hava ve el-Bostan mahalleleri gibi pek çok mahallede 3 binden fazla kişi de evlerinin gasp edilme tehlikesi ile karşı karşıya.

“SİLVAN’I KURTARIN”

Örneğin onlarca ailenin yaşadığı Silvan Belediyesine bağlı Vadi Yasul mahallesinde evlerin yıkılmasına karşı mahkemeye başvuran Filistinliler bekledikleri sonucu alamadı. İsrail mahkemesi gasp edilme ile karşı karşıya kalan 58 evin yıkım kararının tecil edilmesine yönelik kararını reddetti. Mahalleliler ret kararına karşı mahkeme binası önünde protesto düzenledi ve “Silvan’ı kurtarın” sloganlarıyla seslerini duyurmaya çalıştı.

10 BİN KONUT İÇİN ONAY VAERİLDİ

İsrail rejimi tüm bu yaşananların yanı sıra geçtiğimiz günlerde Kudüs’ün doğunda bugüne kadar inşa edilmiş en büyük Yahudi yerleşimini hayata geçirmek için düğmeye bastı. İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi Bölge Planlama ve İnşa Komitesi, bin 243 dönümlük araziye 10 bin yeni yerleşim yerinin inşası için onay verdi. İşgal rejimi yaklaşık 20 yıldır atıl durumdaki bölge için uzun zaman önce adım atmış ancak uluslararası baskı sonucu geri adım atmıştı.

En büyük Yahudi yerleşim bölgesi olarak planlanan projenin detaylarını aktaran İsrail gazetesi Haaretz, inşa edilmesi planlanan yerleşim yerinde oteller, halka açık parklar, sanayi bölgeleri, ticari komplekslerin yer alacak. Ayrıca yerleşim yerindeki kapalı durumdaki Uluslararası Kudüs Havalimanının da turizm tesisine dönüştürülmesi planlanıyor.

Haaretz’in aktardığı bilgiye göre onayın çıkması projenin hayata geçirileceği anlamına gelmediğini ve siyasi anlamda da bir onayın ve desteğin gerektiği ifade ediliyor. Gazete, sadece İsrail siyasetinin değil Biden yönetimindeki siyasi muhalefetin de bu devasa işgal projesine onay vermesi gerektiğine dikkat çekiyor.

ACİL MÜDAHALE ÇAĞRISI

Filistin yönetimi ise bu projeyi kesin bir dille reddederek karşı çıkıyor. Filistin Dışişleri Bakanlığı 10 bin konutla işgali genişletme projesine dair açıklamasında İsrail'in planının, Kudüs'ün tarihi, yasal ve demografik yapısını değiştirmeyi amaçladığına dikkat çekilerek uluslararası toplum ve ABD yönetimine Yahudi yerleşim projelerinin durdurulması için acil müdahale çağrısı yapıldı.

BURAK DUVARI’NDAKİ İŞGALİ GENİŞLETME ÇALIŞMALARI

İşgalci İsrail yönetiminin Silvan ve çevresindeki projeleriyle birlikte eş zamanlı olarak yürüttüğü bir diğer proje de Mescid-i Aksa’nin tam merkezinde gerçekleştiriliyor. Bölgeyi İslam kimliğinden arındırarak Yahudileştirme planı olarak öne çıkan projede Burak Duvarı’nın güney sahasının genişletilmesi planlanıyor. Silvan Koruma Komitesi Sözcüsü Fahri Ebu Diab konunun vahametini şu sözlerle aktardı:

İşgal makamları Burak Dvarındaki bu meydanı genişleterek Haredi Yahudilerine ayinlerini yapmaları için fırsat veriyor. İşgalin genişletildiği alan Mescid-i Aksa’ya dahil olan bir bölge. Ve uluslararası anlaşmalara göre Ürdün’ün koruması altında. İsrail, Mescid-i  Aksa’yı kuşatmak istiyor ve genişletme çalışmaları yürütülen yerin doğal yapısını bozarak Yahudileştirmek istiyor. Aksa ve çevresine çok sayıda sinagog inşa ettikleri gibi…

Editör: TE Bilisim