TÜYAP'ta düzenlenen Eurasia Rail Fuarı'nda 'Akıllı Toplu Taşıma Çözümleri' isimli panel düzenlendi. Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy panel sonrası metrodaki bıçaklı saldırganla ilgili tartışmalara ilişkin soruları yanıtladı.

“HAVALİMANLARIYLA KARIŞTIRIYORLAR”

Özgür Soy “Metrolar toplu taşımanın bir parçasıdır. Metronun girişinde güvenlik kontrolü olduğu için insanlar uçaklarla karıştırıyorlar. Havacılığın güvenlik ve denetim standartları farklıdır, toplu taşımanın farklıdır. Bugün bakarsanız metrobüslerde, tramvaylarda bir girişte güvenlik kontrolü ve metal dedektörü yoktur. Mesela Marmaray yine bir metro sistemidir. Marmaray girişinde de güvenlik kontrolü yoktur ama bizim girişlerimizde metal dedektörlerimiz var" diye konuştu.

“BOMBALARI TESPİT EDİYORUZ”

Metrolardaki dedektörlerin bomba, silah gibi şeyleri belirlemek üzere konulduğunu belirten Soy, "İnsanları durdurup çantalarını açtırıp dakikalarca bekletip X-raylerden geçirmiyoruz. Bir metal dedektörümüz var. Metal dedektörü ile risk oluşturacak şeyleri tespit ediyoruz. Bizim güvenliğimizle ilgili standartlarımız belli belirttiğim gibi toplu taşıma yöntemleri içerisinde en yüksek güvenlik standartlarına sahibiz. Ama bir uçaktan beklenecek güvenliği beklemek doğru değil" açıklaması yaptı.

Editör: TE Bilisim