Diriliş Postası Dış Haberler

Dünya genelinde Kovid-19 pandemisi sürerken yeni varyant haberlerinin de ardı arkası kesilmiyor. “Süper Varyant” olarak da isimlendirilen Nu varyantının (B.1.1.529) 32 mutasyona sahip olduğu belirtiliyor.

Güney Afrika’da ortaya çıkan varyant bazı ülkelerde kendisini göstermeye başladı. Yeni varyant ile neredeyse yeniden alarm durumuna geçen pek çok ülke Güney Afika’ya uçuşları yasakladı.

AFRİKA’YA KAPILAR KAPANDI

Başta ABD ve Rusya olmak üzere Suudi Arabistan, İsrail, İngiltere, Fransa, Türkiye, Fas gibi çok sayıda ülke Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Lesotho, Esvatini, Mozambik ve Malavi gibi yaklaşık 9 Afrika ülkesine uçuşları durdurdu.

Güney Afrika sonrası yeni varyant Avrupa’ya da sıçradı. Belçika'da görülen Nu varyantı 11 Kasım'da Mısır'dan Belçika'ya dönen bir kişide görüldüğü açıklandı.

Mısır Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, koronavirüsün mutasyona uğramış versiyonu ile mücadele için tüm hava, kara ve deniz girişlerinde karantina hazırlıklarının genişletildiği kaydedildi.

GÜNEY AFRİKA TEPKİLİ

Öte yandan Güney Afrika hükûmeti, Nu varyantı nedeniyle çok sayıda ülkenin Güney Afrika'ya seyahat yasağı uygulamasına tepki gösterdi.

Sağlık Bakanı Joe Phaahla basına yaptığı açıklamada, Güney Afrika'nın Nu varyantı konusunda şeffaflıkla hareket ettiğini ve seyahat yasaklarının DSÖ norm ve standartlarına aykırı olduğunu öne sürdü.

Dışişleri Bakanı Naledi Pandor ise seyahat yasaklarına dair "Bu karar henüz DSÖ'nün bile tavsiyede bulunmadığı, aceleye getirilmiş bir karar gibi görünüyor" dedi.

KONSEY TOPLANACAK

Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı, Kovid-19'un yeni varyantıyla ilgili gelişmeleri değerlendirmek üzere 28 Kasım'da Ulusal Koronavirüs Komuta Konseyini (NCCC) toplama kararı aldı.

EKONOMİYE NEGATİF ETKİSİ

Küresel piyasalar Nu varyantıyla negatif seyretti. Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da, Kovid-19'un çok sayıda mutasyona uğramış Nu varyantı tespit edilirken, yeni varyantın ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyeceğine yönelik endişeler pay piyasalarında haftanın son işlem gününün sert satıcılı geçmesine sebep oldu.

Kovid-19 salgınında Nu varyantının ekonomilerde kapanmaları tekrar artırabileceği endişesiyle Brent petrolün varil fiyatı yüzde 11,60 değer kaybıyla 21 Nisan 2020'den bu yana en güçlü günlük düşüşünü gerçekleştirirken, haftalık bazda yüzde 8 azalışla 71,70 dolara geriledi.

BİONTECH ÇALIŞMALARA BAŞLADI

Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Kovid-19'un Nu varyantı üzerinde araştırmalara başlandığını ve mevcut aşıda yeni bir ayarlama gerekip gerekmediğini tespit etmek için de 2 hafta içinde laboratuvar verisi beklediğini bildirdi.

Editör: TE Bilisim