Milyonlarca asgari ücretlinin beklediği 2022 zammı için pazarlıklar çarşamba günü başlayacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantını, 1 Aralık’ta yapacak. Asgari ücrete güçlü bir zam olması beklenirken, hükümetin yeni rakamı daha da yukarı çıkarmak için çalışmalar yürüttüğü öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sabit ücretle çalışan kardeşlerimizi enflasyona ezdirmedik, bundan sonra da ezdirmeyeceğiz” ifadeleri ile asgari ücrette bir müjde olacağının sinyalini vermişti.

TÜRK-İŞ 3.903 TL OLARAK BELİRLEDİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını da Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Türk-İş, işçinin talebine ilişkin henüz bir rakam telaffuz etmese de bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyetini 3 bin 903 TL olarak hesapladı. Brüt 3 bin 577 TL olan asgari ücretten yapılan 751 TL’lik kesintinin alınmaması ya da asgari ücretten kesilen vergi kalemlerinin sayısının düşürülmesi gibi seçenekler çalışılıyor.

DİSK-İŞ 5 BİN 200 TL

DİSK, 2022 yılı asgari ücret önerisini net 5 bin 200 TL olarak açıkladı. DİSK Başkanı Çerkezoğlu, asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

HAK-İŞ ASGARİ ÜCRET 4 KİŞİLİK AİLE İÇİN BELİRLENMELİ

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücret konusuna değindi. TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK olarak asgari ücret sürecini birlikte yürüteceklerini ifade eden Arslan, şunları söyledi:

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanmasından önce ilkelerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. HAK-İŞ olarak bu ilkelerden birkaç tanesini paylaşmak istiyorum. Asgari ücretin bir çalışan için değil, 4 kişilik bir aile için belirlenmesini istiyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu‘nun yapısının yeniden değerlendirilip, genişletilmesini istiyoruz. Asgari ücret tespit edilirken uluslararası alandaki, özellikle gelişmiş demokratik ülkelerdeki asgari ücretten farklı olduğunu herkesin bilmesini istiyorum. Asgari ücret batıda bir geçim ücreti değildir, batıda bir kriterdir, bu ücret en az ücrettir.

Editör: TE Bilisim