TALIBAN'IN Afganistan yönetimini devralmasının ardından zehir ticaretini yasaklaması gündemdeyken, kenevir hala çiftçilerin en karlı ekini olmaya devam ediyor. Afganistan dünyada yasa dışı yollarla zehir madde elde edilen bitkilerin en fazla üretildiği ve ihraç edildiği ülkelerin başında geliyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin (UNODC) kasımda yayımladığı rapora göre, dünyada afyon üretiminin yüzde 85'inden fazlası Afganistan'da yapılıyor. Taliban’ın ülkeye ilk kez büyük ölçüde hâkim olduğu 1996 sonbaharı ile ABD işgaliyle devrildiği 2001 yılları arasındaki dönem, Afganistan’da afyon üretiminin en aza düştüğü dönem olarak kayıtlara geçti. Ancak 2001'den sonra afyon üretimi hızla arttı. Kenevir ekimi ve üretiminde Afganistan 2015-2019 yıllarında Fas'tan sonra ikinci sırada bulunuyordu.

2010’DA DÜNYA BİRİNCİSİ

Birleşmiş Milletler (BM), 2010'da Afganistan'ın dünyada en fazla kenevir üreten ülke olduğunu duyurdu. Taliban'ın ağustostan itibaren ülkeye yeniden hâkim olmasıyla en sık yinelediği vaatlerinden biri zehirle mücadele oldu. Taliban'ın iktidarı devralmasıyla ülkeye yönelik uluslararası yardımlar da son buldu. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Afganistan'da akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalan kişi sayısının en az 18,8 milyon olduğunu ve sayının yıl sonuna kadar 22,8 milyona yükselmesinin beklendiğini duyurmuştu.

YURT DIŞINDA SATILIYOR!

Ciddi ekonomik kriz içindeki ülkede, kenevirden elde edilen maddenin 1 kilogramının 150 dolara, ürünün en çok alıcısının olduğu Pakistan’da ise 300 dolara satılması Afganların ekimi sürdürmesinin önemli nedenlerinden. Kandahar vilayet merkezinden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta Pencvayi ilçesinde yolun kenar ve iç kesimlerinde onlarca dönümlük kenevir tarlası bulunuyor.

Editör: TE Bilisim