LİBYA’da seçim vakti yaklaştıkça ülkenin akıbetine dair endişeler de artmış durumda. Savaş suçlularının seçim yarışına katılma çabaları aynı zamanda ülkede kaos ortamını tetiklemiş halde. Silahla yönetimi ele geçiremeyen savaş suçlusu Hafter’in sandıkla yönetime gelmek için her fırsatı değerlendirdiği gün geçtikçe gün yüzüne çıkıyor.

SON SÖZ YSK’NIN

Libya halkının refah seviyesini ülkedeki iç savaşa rağmen bir nebze de olsa artıran mevcut başbakan Dibeybe’nin seçim yarışından el çektirilme çabalarının sadece Hafter’e yaracağı yapılan değerlendirmeler arasında. Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin adaylık başvurusuna itiraz Temyiz Mahkemesi tarafından kabul edildi. Medyaya haberler “Dibeybe’nin adaylığı iptal edildi” şeklinde yansıdıysa da bu konudaki son söz Libya Yüksek Seçim Komisyonu’nun olduğu ifade ediliyor. YSK’nın konuya ilişkin herhangi bir açıklaması olmadığı için Dibeybe henüz yarış dışı kalmadı ve adaylığı devam ediyor.

HAFTER’DEN MAHKEMEYE BASKIN

Bu gelişmenin yanı sıra Hafter seçimi kazanabilme pahasına savaş ağalığını hissettirme çabasında. Bir diğer savaş suçlusu aday Kaddafi’nin oğlu Seyfulislam’ın adaylığının reddedilmesine karşı temyize başvurması Hafter militanlarını harekete geçirdi. Hafter militanları, Kaddafi’nin temyiz değerlendirmesini engellemek için mahkeme binasını kuşattı. Kuşatma ile birlikte değerlendirme ikinci defa ertelendi. Hafter’in seçimdeki adayları tek tek ekarte etme çabasında olduğu belirtiliyor. Ayrıca seçimdeki adaylardan İsmail Şetivi’nin Hafter destekçileri tarafından tartaklandığı ve şehirden çıkartılmaya zorlanması yine Hafter tarafının seçime hile karıştırmaya çalıştığı yorumlarına neden oldu.

Editör: TE Bilisim