Minimum fiyat görüşmelerinde bu yıl bir birinci yaşanacak. Olağanda dört sefer toplanan kurul, ay sonunda son olarak kararını açıklıyordu. Lakin bu yıl kararın daha erken açıklanması planlanıyor. Personel, patron ve hükümet kanadı sonucu erken açıklamak için mutabık. Emek verme ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, husus hakkında geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamada “Asgari fiyatta görüşmeler aralık ayının son haftasına kadar devam ediyor ondan sonra sayı açıklanıyordu. Aralık sonuna kadar bekleme niyetinde değiliz, aralık başlangıcında başlarız, 1-2 hafta içinde bitiririz. Bu kere erken bitirme niyetindeyiz” demişti.

2022 TABAN FİYAT NE KADAR OLACAK?

Taban fiyat görüşmelerinde emekçi, patron ve hükümet kanadından meydana getirilen açıklamalar milyonların heyecanına coşku kattı. Enflasyonun üstünde bir artırım ve vergilerin azaltılması mevzusunda mutabık kalındığı belirtilirken, bu sözler artırıma ilişik ipucu da verdi. Enflasyonun üstünde bir artırım yapılması ve vergilerin kaldırılmasıyla net minimum fiyatın 4 bin liralara çıkması planlanıyor.

4 BİN LİRA İHTİMALİ GÜÇLENDİ

Personel, patron ve hükümet kanadından meydana getirilen açıklamalar, taban fiyata enflasyonun üstünde bir artırım yapılması ve vergilerin kaldırılmasını destekliyor. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 19,31. Bu sayının üzerine refah hissesi da eklenecek. Artırımın yüzde 25-30 ortasında olması planlanıyor. Son periyotta alım gücünün düşmesi yüzde 30’luk artırımı daha da güçlendiriyor. Yüzde 30’luk artırıma nazaran net minimum fiyat, 3 bin 673 lira olacak. Vergi kesintilerinin de indirilmesiyle bu fiyatın 4 bin lira civarına yükselmesi planlanıyor.

BAKAN ALIM: ÇALIŞANI KORUYACAK BİR FİYAT BELİRLEYECEĞİZ


Kurulda meydana getirilen açıklamalarda bu ayrıntısı takviyeler özellikte. Emek verme ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, “Biz enflasyonun ya da iktisattaki dalgalanmanın karşısında çalışanı koruyacak bir taban fiyat belirleyeceğiz.” tabirlerini kullandı.

TİSK: VERGİ VE PRİM YÜKLERİNİN AZALTILMASINI TALEP EDİYORUZ

Patron temsilcisi TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da “Asgari fiyat tespitinde; kayıt dışılığın dikkate alınmasını, istihdamın korunması elde eden minimum fiyat teşvikinin 2022 senesinde da devam etmesini, istihdamı koruyacak adımlar atılmasını, başta minimum fiyat olmak suretiyle tüm fiyatlar üstündeki vergi ve sigorta prim yüklerinin kademeli olarak azaltılmasını talep ediyoruz” tabirlerini kullandı.

TÜRK-İŞ: VERGİLERİN İNDİRİLMESİNDE MUTABIKIZ

Personel temsilcisi Türk-İş Genel Sekteri Nazmi Irgat ise “İlk kere patron, personel ve hükümet ortak bir noktaya geldi. Enflasyon üstünde bir artışın olmasını taraflar kabul ediyor. Bundan mutluyuz. Birinci kez vergi oranlarının indirilmesinde de mutabıkız. Yüzde 20-30’ların çalışanlar için adil vergi sistemi olmadığını kabul ediyoruz. Taban fiyattan vergi alınmaması kadar insani olacak bir şey düşünemiyoruz. Minimum fiyattan vergi alınmasının sonu gelmesi gerekir. Umuyorum bu düzenlemeyle bu problem çözülecek.”

BÜYÜK KISIM “3.501 TL-3.750 TL OLMALI” DEDİ

2021’in kasım ayında 26 kentte meydana gelen çalışmada, 620’den fazla patronla görüşüldü. Patronlara “Asgari fiyat ne kadar olmalı?” diye soruldu. Yüzde 33,9, “3.501 TL-3.750 TL olmalı” diye karşılık verdi. Yüzde 19,3 ise “3.251 TL ile 3.500 TL olmalı” dedi. “3.750 TL ile 4.000 TL ortasında olmalı” diyenlerin oranı ise yüzde 13,7 oldu.

Editör: TE Bilisim