Furkan Benli / Özel Haber

2017 yılında babası tarafından Veliaht Prens ilan edilen Muhammed bin Selman, yetkiyi alır almaz, potansiyel rakiplerini ekarte etti. Suud yönetiminde büyük değişikliğe giden Prens Selman, özellikle iç siyasette etkili olan isimleri devre dışı bıraktı.

BAE RAPOR HAZIRLADI

Bunun yanı sıra iç ve dış politikada kendi ekibiyle etkin rol oynama hevesine giren Veliaht Prens’in başarısız adımları, diğer Arap ülkeleri tarafından hazırlana “Gizli” raporlara yansıdı. 2019’de hazırlandığı belirtilen fakat yakın bir tarihte ortaya çıkan raporun Birleşik Arap Emirliği’nin (BAE) Kahire Büyükelçiliği tarafından hazırlandığı belirtilirken, rapor adeta Körfez ve Arap sokağının MbS’ye olan bakışının itirafı niteliğinde.

BİRDEN FAZLA BAŞLIK VAR

Rapor pek çok konuda bilgiler içeriyor. Özellikle Suud-İsrail ilişkilerinin perde arkası, Donald Trump ve Evanjelist lobi ile ilişkiler, Cemal Kaşıkçı cinayetinin etkileri, Yemen hezimeti ve başkent Sana’nın işgal edilmesinin imkansızlığı, Katar ablukası ve Müslüman Kardeşler başlıklar en dikkat çekenler arasında.

“TEDBİRSİZ, PERVASIZ VE BASKICI”

Suudi Veliaht Prens Selman ve BAE Veliaht Prensi Muhammed bi Zayed her ne kadar medya önünde yakın gözükseler de, rapordaki bilgiler medyaya yansıyan fotoğrafın tam aksini gösterir biçimde. Çok gizli olarak nitelendirilen rapora göre Abu Dabi, Selman’ı “tedbirsiz, pervasız, başarısız ve baskıcı” olarak görüyor. MbS’nin her ne kadar güven vermemesine rağmen BAE, Suudi Veliaht Prense casusluk konularında yardımcı olduğu belirtiliyor.

SELMAN’IN FRENİ BOŞALDI!

Rapora göre Selman’ın genç ve saldırgan özellikleri henüz “Veliaht” olarak atanmadan önce kendisini gösteriyordu. Rapora göre, eski Veliaht Prens Muhammed bin Nayef’in devlet kurumlarındaki varlığı Selman’ın bu tutumunu frenledi. Ancak Selman’ın bin Nayef’i saf dışı bırakarak göreve gelmesiyle Suudi dış politikası Selman’ın çıkarlarına uygun ve daha dikkatsiz bir hal aldı. Tüm bunların yanı sıra raporda Mısır’ın da Selman’a yönelik bakışını ortaya koyan ifadeler yer aldı. Darbeyle yönetimi ele geçiren Abdulfettah es-Sisi’nin Selman’ı başarısız olarak nitelediği raporda geçen bilgiler arasında.

SİSİ’Yİ ÖFKELENDİREN KRİZ

Öte yandan Sisi ve Prens Selman arasındaki gerilimin 24 Kasım 2018 tarihinde zirveye çıktığı belirtiliyor. Mısır’ı ziyaret eden Selman, Sisi’nin kendi onuruna verdiği bir programa katılmak yerine dinlenmek üzere otele gitmesi Sisi’yi sinirlendiriyor. Sisi’ye yakın kaynaklara göre Sisi’yi bu durumdan haberdar etmeyen Selman, Sisi’nin uzun süre beklemesine sebep oluyor. Bu duruma sinirlenen Sisi’nin de Selman’a çok kızdığı ve kendisini başarısız bulduğunu belirten ifadeler kullanıyor. Ayrıca Prens Selman, Mısır’ın koruma talebini reddederek, kendi güvenliğini kendi sağlamayı tercih ettiği raporda dikkat çekilen bir diğer bilgi. Selman’ın söz konusu ziyaretinin ise İstanbul’da katledilen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümünden kısa bir süre gerçekleştiği ve Prens Selman’ın gergin olduğu bir dönemde yapıldığı belirtildi.

BÖLGENİN EN ZAYIF HALKASI
Öte yandan tüm bu gelişmeler yaşanmasının yanı sıra BAE Veliaht Prensi Zayed’in Türkiye ziyareti ve Türkiye’nin BAE, Mısır ve belki de İsrail ile ilişkileri geliştirme çabaları Suudi Arabistan olmadan şekilleniyor. Arap medyasında yansıyan değerlendirmelere göre Suudi Arabistan bugün bölgedeki en zayıf halka haline geldi. Analistlere göre, Selman’ın özellikle dış politikadaki hatalarının dış ilişkileri kişiselleştirmesinin sonucu. Analistlere göre, bugün bölgede yaşanan olumlu gelişmeler yaşansa da Suudi Krallığı denklemin dışında kalıyor ve yakın zamanda bunun bedelini ağır bir şekilde ödeyecek.

Editör: TE Bilisim