Sabri İşbilen / Özel Haber - Stokçular daha fazla kazanç elde etmek için tedarik zincirine darbe vuruyor. Market zincirleri, stokçuların mal vermediğini iddia ederek yağ, un, şeker gibi temel gıda ürünlerinin satışını 1 adet ile sınırlandırdı. Diriliş Postası’na konuşan market zinciri yöneticileri, stokçuların ellerinde mal olmasına rağmen fahiş fiyat oluşturmak için marketlere sevk etmediğini anlattı. Ürün tedariğinde hiç bir sorun olmadığını belirten İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı, Ticaret Bakanlığı’nın stokçulara denetimleri artırması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE ekonomisine yönelik kur saldırısının ardından stokçular da devreye sokuldu. Büyük zincir marketlerde ayçiçek yağı, un, şeker gibi temel gıda ürünlerinin satışlarının sadece 1 adet ile sınırlandırıldığı görüldü. Online satış yapan marketlerde ise adet satışların yanı sıra özellikle 4-5 litrelik ayçiçek yağına ilişkin ‘’Stoklarda bulunmamaktadır’’ uyarısıyla karşılaşıldı.

STOKÇULAR ÜRÜN SATMIYOR

Diriliş Postası’nın market yetkililerinden edindiği bilgilere göre, stok nedeniyle ürünlere erişim azaldı. Toptancıdan sipariş edilen ürünlerin yalnızca 3’te 1’ini temin edebildiklerine dikkat çeken market yetkilileri, vatandaşın temel gıda ürünlerine erişebilmesi için yağ, un, şeker gibi ürünlerin satışını 1 adet ile sınırlandırdıklarını aktardı.

DEPOLAR DENETLENSİN

İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı da stokçulara dikkat çekti. Piyasada herhangi bir mal sıkıntısı olmadığını vurgulayan Karlı, stokçuların fahiş kazançlar için vatandaşı mağdur ettiğini belirterek, ‘’Mal sıkıntısı yok. Ayçiçeği yağında da, unda da, şekerde de stok var. Keşke stok konusunda marketlerin ana depoları da kontrol edilse. Kesinlikle Ticaret Bakanlığı denetimleri artırmalı. Daha yüksek kazanç için bu yolu deniyorlar.’’ dedi.

‘Mezar edeceğiz’
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan da AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, "Fahiş fiyat artışlarının mantıklı bir izahı yok, stokçulara bu ülkeyi mezar edeceğiz" demişti. Bu doğrultuda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ve Gelir İdaresi Başkanlığı fahiş fiyat artışıyla birlikte stokçuluk uygulamalarına karşı denetimleri artırdı. Stokçuluk yapan firmalara 50 ila 500 bin lira arasında idari para cezası kesileceği öğrenildi. Öte yandan Rekabet Kurumu, ekim ayında 5 büyük market zincirine 2.7 milyar lira ceza kesmişti.


İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı

Editör: TE Bilisim