İlk asgari ücret görüşmesi işçi, işveren ve hükümeti temsil eden 5’er kişiden oluşan 15 kişilik komisyon tarafından gerçekleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yapılan anket sonuçlarını açıklayarak işçiler 3 bin 750 lira ile 4 bin lira arasında asgari ücret istiyor açıklamasında bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Ben görüşmeleri ilk haftada bitirme kararındayım. Olur gibi görüyorum. Çünkü taraflarla, sosyal ortaklarımızla görüşüyoruz. Araştırmamızın ilk verileri de onlarla uzlaşabileceğimiz yönünde.” açıklamasında bulunmuştu.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Çalışanlar ve işverenler arasında anket yaptırdıklarını belirten Bilgin anket sonuçlarını şu sözlerle açıkladı: “Ankete katılan işverenlerin yüzde 34’ü asgari ücretin ne kadar olması gerektiğine yönelik soruya 3 bin 501 lira ile 3 bin 750 lira arasında cevabını verdi. İşverenlerin yüzde 19,3’ü 3 bin 251-3 bin 500 lira, yüzde 13,7’si ise 3 bin 751-4 bin lira arasında olması gerektiği yönünde görüş bildirdi.”

TÜİK'e göre yıllık enflasyon yüzde 20'ye dayanmış durumda. 2002- 2021 yılları arasında asgari ücrete sadece 3 sene enflasyondan daha düşük zam yapıldı. Diğer tüm yıllarda ise az farkla da olsa asgari ücret enflasyon artışından daha fazla zamlandı.

Asgari ücret 2022 ne kadar olacak, sorusu son gelişmeler ile takip ediliyor. Milyonların beklediği asgari ücret zammı için ilk toplantı sonrası rakamlar da belirlenmeye başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yapılan çalışmalar neticesinde işçi tarafının 3750-4000 lira arasında, işveren tarafının ise 3500-3750 lira arasında asgari ücret istediğini belirtti. Komisyon tarafından yapılacak ikinci toplantı 7 Aralık'ta gerçekleşecek. Zam miktarı yeni yıl öncesinde kesinleşecek.

AKP 7 Haziran 2015'deki seçim öncesi asgari ücrette artışa yönelik özel bir vaatte bulunmamış, ancak Kasım 2015'te yeniden gerçekleşen seçimlerde asgari ücretin 1300 liraya çıkarılacağını açıklamıştı.

2016 yılında uygulanacak asgari ücrete 2015 yılı sonunda net yüzde 33.5'luk bir artış yapılmıştı. Bu yıl da çalışan cephesinde beklenti böyle bir artışın gerçekleşmesi.

Pazarlık masasına çalışanlar adına oturacak Türk-İş'in Genel Başkanı Ergün Atalay konuyla ilgili olarak “Asgari ücretli 7 milyon insan var. Asgari ücret, ‘Bu ücretin altında işçi çalıştıramazsın' demek. Bu ücret 12 kalemi ilgilendiriyor. İnsanlar bu ücretle geçinmeye mahkum durumda. Bu ücretle 10 gün geçinemezsiniz. Asgari ücret önümüzdeki dönem hiç olmadığı kadar önemli. 45 senedir asgari ücreti konuşuyoruz. Bu sene 45 seneye bedel bir sene. Onun için toplumu tebessüm ettirecek, toplumu memnun edecek, bizim razı geleceğimiz bir tablo çıkarsa biz de altına imza atarız” dedi.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN?

Asgari ücret için ikinci toplantı 7 Aralık'ta Türk-İş'te, Üçüncü toplantı ise 9 Aralık'ta TİSK'te olacak.

ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün başlayan ve en az dört oturum sürmesi planlanan asgari ücret müzakerelerinde bugüne kadar yapılandan daha yüksek bir artış yapacaklarını söyledi ancak herhangi bir sayı telaffuz etmedi.

AKP'nin grup toplantısı sonrasında gazetecilerin gündem ile ilgili sorularını yanıtlayan Erdoğan “3,600 ile ilgili olsun asgari ücretle ilgili olarak biz halkımızı ezdirmeyeceğiz. Şimdi de asgari ücret çalışması başlatıldı kısa zamanda açıklayacağız. Asgari ücrette bugüne kadar olmuşun çok çok fevkinde bir neticeyi açıklamış olacağız” diye konuştu.

Erdoğan ayrıca toplantıda yaptığı konuşmada da dar gelirli vatandaşları fiyat artışları karşısında koruyacak adımların hazırlığını yaptıklarını söyledi.

EN BÜYÜK ZAMLAR NE KADARDI?

AKP iktidarı döneminde bugüne kadar asgari ücrette en büyük zamlar 2003 ve 2015 yıllarında gelmişti. 2003 yılında 226 TL olan asgari ücret 2004’te 310,7 liraya çıkarken zam oranı yüzde 37,48 olmuştu.

2015'te ise 974,8 lira olan asgari ücret 2016 yılında 1300,9 liraya çıkarken zam oranı yüzde 33,46 olarak gerçekleşmişti.

Editör: TE Bilisim