Büyükşehir Belediye Komisyonu Aralık ayı Toplantısı, Meclis Başkavekili Nihat Soğuk başkanlığında yapıldı. 45 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda maddeler ilgili komisyonlarda görüşülerek karara bağlanmak ve uygulamaya konulmak üzere Samsun Büyükşehir Belediye Meclisine havale edildi.

BÜYÜKLER İÇİN MEZAR YERLERİ 20 BİN LİRA OLMASI TEKLİF EDİLDİ

Mezarlık Şube Müdürlüğü'nden gelen fiyat tarifelerine göre Asri Mezarlığı ve Kıranköy Mezarlığı'nda (Aynı kişi en fazla 2 kişilik mezar yeri satın alabilir) büyükler için mezar yeri adet fiyatı büyüklerde 13 bin TL artı Katma Değer Vergisi'nden (KDV) 2022 yılında KDV dahil 20 bin TL olması teklif edildi.

7 YAŞ VE DAHA KÜÇÜK YAŞTAKİ ÇOCUKLAR İÇİN MEZAR YERİ ÜCRETİ ALINMAYACAK

Bu mezar yerlerinde 7 ve daha küçük yaştaki çocuklardan mezar yeri ücreti alınmayacak. Derecik Mezarlığı'nda birinci bölüm tek kişilik mezar yeri (cenaze esnasında) ücretinin 170 TL artı KDV'den 2022 yılında KDV dahil 250 TL olması, 0 ila 7 yaş arası çocuklar için ise 120 TL olması teklif edildi.

TEK KİŞİLİK MEZAR YERİ ADETİ 10 BİN TL OLARAK KOMİSYONDAN GEÇTİ

İkinci mezar yeri için ise 425 TL artı KDV olan fiyatın 600 TL olması teklif edildi. Madde, 7 ve daha alt yaş grubundaki çocukların mezar yeri ücretinin 'ücretsiz' olarak düzeltilmesi ile komisyonda kabul edildi. Ayrıca Derecik Mezarlığı'nda ikinci bölüm (cenaze olmadan) tek kişilik mezar yeri adeti KDV hariç 7 bin TL olan fiyatı, 2022 yılında KDV dahil 10 bin TL olması teklifi komisyonda kabul edildi. Öte yandan, Samsun Büyükşehir Belediyesi Mezarlık Şube Müdürlüğü tarafından kefen, yıkama, mezar tahtası ile diğer defin masraflarının yanı sıra iller arası cenaze nakili ve mezar açma-kapama hizmeti de ücretsiz olarak verilmesi teklifi komisyondan geçti.



UMUMİ MEZAR YERİ FİYATLARI ÜCRETSİZ OLARAK KOMİSYONDAN GEÇTİ

Umumi (fakir) mezar yeri fiyatları ise ücretsiz olarak komisyondan geçti. Umumi mezar yerinde bulunan varisleri tarafından mezar yapımı için tapu verilmesi talep edildiğinde yer bedeli ücreti ise büyükler için KDV hariç 170 TL'den 2022 yılında KDV dahil 250 TL'ye çıkartılması teklifi kabul edildi. Çocuklardan alınan 120 TL ücret ise 2022 yılında 'ücretsiz' olarak değiştirilerek komisyondan meclise havale edildi.

HUZUREVİNDE ÖZEL BAKIM EK ÜCRETİ AYLIK 600 TL OLDU

Başkanlığının 'huzurevi fiyat tarifesi' teklifine göre 2 kişilik aile odası aylık 930 TL artı KDV'den 2022 yılında KDV dahil aylık bin 600 TL olmasına, tek yataklı standart aile odası fiyatının kişi başına aylık 850 TL artı KDV'den aylık KDV dahil bin 400 TL olmasına, 2 yataklı standart oda fiyatının kişi başı 475 TL artı KDV'den aylık KDV dahil 800 TL olmasına ve özel bakım ek ücretinin de aylık 235 TL artı KDV'den KDV dahil aylık 600 TL olmasına karar verildi.

"ÜCRETLERDE UYGULANAN KDV ORANI YÜZDE 8'DİR"

Teklifte açıklama olarak ise "Huzurevinde kalan ancak hiçbir geliri olmayan (65 yaş aylığı kesilerek) yaşlılardan aylık bakım ücreti alınmamaktadır. Samsun genelinde yaşayan yaşlılara yönelik gerçekleştirilen projeler kapsamında huzurevinde kalma şartlarını taşıyan yaşlılara ücret tarifesine uygun şekilde misafir yaşlı olarak konaklama hizmeti verilecektir. Ücretlerde uygulanan KDV ücreti oranı yüzde 8'dir" ifadelerine yer verildi.

İlgili komisyonlardan meclise havale edilen maddeler, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisinde oylanarak karara bağlanacak.

KAYNAK: İHA

Editör: TE Bilisim