2022 Kıdem tazminatı ne kadar oldu? 2022 tavan kıdem tazminatı kaç TL? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. İşverence işçisine belli koşulların sağlanması halinde işyerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdeminin karşılığı olarak ödenen kıdem tazminatı, asgari zam oranı ile beraber artış gösterecek. Asgari ücret artışı bu maaşla çalışanların kıdem tazminatlarının da artmasını sağlayacak. Böylece çalışanlar daha fazla tazminat almaya hak kazanacak. Peki, 2022 Kıdem tazminatı ne kadar oldu? 2022 tavan kıdem tazminatı kaç TL? İşte konuya dair tüm detaylar...

2022 KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLDU?

Kıdem tazminatı hesaplama ekranı yoğun ilgi görüyor. Kıdem tazminatı senede iki kere, bakanlık tarafından yayımlanan genelge ile belirleniyor. Kıdem tazminatının 2021'de tavanı 8 bin 651,62 liraya yükselmişti.

2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak bu kalemde de artış yaşandı ve 12 bin 976 liraya yükseldi.

2022 TAVAN KIDEM TAZMİNATI KAÇ TL?

4857 sayılı İş Kanunu'nda belirtildiği gibi, en az 1 yıl süre boyunca aynı iş yerinde çalışmış olan çalışanın, aşağıdaki sayılan hallerin herhangi birine dayanarak işten çıkması, çıkarılması halinde, işveren tarafından çalışan kişiye ödenecek tazminata "Kıdem Tazminatı" denilir.

Kıdem tazminatının 2021'de tavanı 8 bin 651,62 liraya yükselmişti. 2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak bu kalemde de artış yaşandı ve 12 bin 976 liraya yükseldi.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Çalıştığı işyerinde en az 1 yıllık kıdemi bulunan ve iş sözleşmesini haklı nedene dayanarak fesheden, yahut iş sözleşmesi işveren tarafından İş Kanunu’nun Madde 25/2’de, “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri’’ başlıklı maddede sayılan sebeplerden birine dayanmaksızın feshedilen işçi kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında, söz konusu asgari süre, aynı işverenin aynı veya değişik işyerlerinde sürekli veya aralıklı çalışma süreleri toplamı esas alınarak hesaplanır. İşyerinin devri veya intikali veyahut başka bir işverene geçmesi, sonucunu değiştirmez. Kamu kuruluşlarında çalışmış olanların hizmet süreleri ise birleştirilir.

Editör: TE Bilisim