Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2,5 saat süren Kabine Toplantısı’nın ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizin muhtemel getirisine Türk lirasının varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye Türk Lirası'nı dövize geçirmesine gerek kalmayacak. Devlet iç borçlanma senetlerine talebi artırmak için stopajı sıfıra indiriyoruz.

Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.

Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak. Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek.”

DOLAR, ALTIN VE EURO ÇAKILDI!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz konusu açıklamalarının ardından Dolar adeta çakıldı.

Güne 16 lira seviyelerinde başlayan ve 18 lira 43 kuruşla rekor tazeleyen dolar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarıyla 15 liranın altına gerileyerek 22:52 saatlerinde 13, 34 lira olarak gerçekleşti.

Öte yandan doların yanı sıra altın ve euro da sert düştü.

Haftaya 960 lira sınırından başlayan ve kısa sürede bin lirayı aşan altın, bin 60 lirayla zirveyi gördü. Piyasalar kapanırken bin 40 seviyelerinde olan altın, Erdoğan’ın açıklamalarının ardından 745 liraya kadar geriledi.

Euro ise rekor tazeleyerek 21 liraya merdiven dayadı. Piyasalar kapanırken de 19 lira seviyelerinde olan euro, 16 liranın altına kadar geriledi.

DOLAR YÜZDE 22,3 DEĞER KAYBETTİ 

Dolar/TL, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nın ardından ekonomiye ilişkin yaptığı açıklamaların ardından yüzde 22,3 değer kaybederek 14,2748'e kadar geriledi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi.

Açıklamalarında, ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlara yeni bir finansal alternatif sunacaklarını belirterek, "Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak." dedi.

Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı yüzde 10'a indireceklerini aktaran Erdoğan, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla yeni araçlar geliştirileceğini bildirdi.

Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en küçük geri adım atmaya bir niyeti olmadığını da vurguladı.

Açıklamalar öncesinde 18,3674 ile zirvesinden işlem gören dolar/TL, konuşma sonrası hızla düşüşe geçti ve yüzde 22,3 değer kaybederek 14,2748'e kadar geriledi.

Dolar/TL, saat 21.25 itibarıyla 14,7120'den işlem görüyor.

Editör: TE Bilisim