Dövize Çevrilebilir Mevduat sistemi nasıl çalışacak? Kur Korumalı TL mevduat farkı ne demek? soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mevduata kur farkı modeli açıklamasını geçmiş senelerde uygulanan DÇM olarak yorumladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dövize endeksli Türk Lirası mevduatları ile ilgili yeni düzenlemelerin ayrıntılarını açıkladı. Dövize endeksli TL mevduatta ayrıntılar belli oldu. Peki, Dövize Çevrilebilir Mevduat sistemi nasıl çalışacak? Kur Korumalı TL mevduat farkı ne demek? işte detaylar…

KUR KORUMALI TL MEVDUAT FARKI NE DEMEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Türk lirası mevduat geliri kur altında kalırsa aradaki fark ödenecek." dedi.

Erdoğan'ın mevduata kur farkı modeli açıklamasının ardından Dövize Çevrilebilir Mevduat ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Bazı uzmanlar, mevduata kur farkı modelini geçmiş yıllarda uygulanan ''Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM)'' ile benzerlikler taşıdığını ifade etti.

Dışarıdan döviz girişini teşvik etmek amacıyla Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) hesapları ilk kez 1967 yılında açılmıştı. Bu sistemle beraber hesap sahibine dövizli işlem hakkı tanındı.

Merkez Bankası (TCMB) hesaplara, Hazine adına, kur garantisi vermişti. Diğer bir deyimle kur farkları bütçeden karşılandı. Ancak DÇM2lerin anapara ve kur farkı ödenmeleri, verilen kur garantisi nedeniyle, Hazine'ye aşırı yük olmaya başladı.

DÖVİZE ÇEVRİLEBİLİR MEVDUAT SİSTEMİ NASIL ÇALIŞACAK?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dövize endeksli Türk Lirası mevduatları ile ilgili yeni düzenlemelerin ayrıntılarını açıkladı. Dövize endeksli TL mevduatta ayrıntılar belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren vatandaşlarımızın kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için Sn. Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi " Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürünü devreye alınmıştır.
Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacaktır.
Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11:00'de USD döviz alış kuru yayınlayacaktır. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır.
Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacaktır. Sisteme isteyen her banka katılabilecektir.
Editör: TE Bilisim