Örtülü faiz ne demek, nedir? Örtülü faiz artırımı nasıl olur? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Örtülü faiz artırımı, doların, TL karşısında hızlı düşüşüyle beraber araştırılıyor. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısının ardından TL mevduatı hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Peki, Örtülü faiz ne demek, nedir? Örtülü faiz artırımı nasıl olur? İşte detaylar…

ÖRTÜLÜ FAİZ NE DEMEK, NEDİR?

Merkez Bankası farklı kanallardan piyasaya Türk Lirası veriyor. Bu kanallardan biri, politika faizini de belirleyen bir haftalık repo ihaleleri. Son kur şoku öncesinde TCMB farklı araçlarla piyasayı ortalama yüzde 7,5 seviyelerinden fonluyordu. Bu oran, yüzde 8,25'lik politika faizinin de altındaydı. Kur şoku sonrasında TCMB, politika faizini artırmasa da ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini, faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 9,75'e yaklaştırmaya başladı.

Böylece TCMB, TL'nin maliyetini artırıp ve piyasadaki TL likiditeyi kısıp TL'nin dolar ve diğer yabancı para birimleri karşısındaki değer kaybını frenlemeyi amaçlıyor. Siyasi otorite Merkez Bankası'nın faiz artırmasını istemediği için yapılan bu hamleler 'örtülü faiz artışı' olarak tanımlanıyor.

Editör: TE Bilisim