Mesleki yeterlilik kurumunun internet sitesine girerek “yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları” kısmından “sektör” “ulusal yeterlilik” ve gireceğiniz şehri seçerek mesleki yeterlilik belgesi alabileceğiniz kurumlar sıralanacaktır.

Mesleki yeterlilik belgesi almak istediğiniz sektörü ve diğer seçenekleri de tamamlayarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru yaptığınız kurum tarafından başvurunuz onaylandıktan sonra belli bir eğitime tabii tutulursunuz. Bu eğitim sonucunda sınava girmeniz gerekir. Sınavda başarı gösteren kişilere mesleki yeterlilik belgesi hak kazanırlar.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Mesleki yeterlilik belgesi iş kazalarını en aza indirmek, çalışma hayatında nitelikli olmak, üretimde kaliteyi ve verimliliği arttırmak için kişiye verilen bir belgedir. 6645 sayılı kanun ile tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerden ve tehlike sınıfında yer almayan bazı meslek gruplarında çalışan kişiler için alınması zorunlu haline gelmiştir. Mesleki yeterlilik belgesi “TÜRKAK” tarafından yetkilendirilmiştir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Veren Kurumlar Hangileridir?

Mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlara www.myk.gov.tr web adresinden mesleki yeterlilik kurumunun ana sayfasına girerek ekranda çıkan “yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları” kısmına giriniz. Yetkili belgelendirme kuruluş arama kısmı karşınıza çıkacaktır. Bu bölümden “sektör” “ulusal yeterlilik” ve şehri seçerek mesleki yeterlilik belgesi veren kurumları detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Mesleki yeterlilik belgesi alacağınız kurumun Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanmış olması gerekir.

Mesleki Yeterlilik Belgesine Kimler Sahip Olabilir?

Mesleki yeterlilik belgesine, mesleki yeterlilik kurumunun yayımladığı ulusal yeterliliklere göre mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak isteyen kişilerin, yetkilendirilmiş kuruluşlardan mesleki yeterlilik belgesi başvurusunu yapmaları gerekir. Mesleki yeterlilik belgesi başvurunda bulunan kişilerin belgeye sahip olabilmek için yeterlilik sınavında ve diğer ölçme değerlendirme sınavları veya yöntemlerinde başarılı olmaları gerekir. Sınavda başarılı olan kişilerin mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanırlar.

Mesleki Yeterlilik Belgesine Kaç Tane Alınır?

Mesleki Yeterlilik Belgesini, kişi birden fazla ulusal mesleki yeterlilik belgesine sahip olabilir. Mesleki yeterlilik kurumunun internet sitesine girerek hangi kurumların hangi sektörde yeterlilik belgesi verdiğini, kurumun iletişim bilgilerini ve belge ücreti gibi birçok bilgiyi öğrenebilmeniz mümkündür.

Mesleki Yeterlilik Belgesine Hangi Meslekler Sahip Olabilir?

Mesleki yeterlilik belgesi (MYK) sahibi olmak isteyen kişilerin en az lisans düzeyinde öğrenim görmelerini gerektiren ve “mesleğe giriş şartları kanunuyla” düzenlenmiş olan meslekler dışındaki tüm meslekler 5544 sayılı “Mesleki Yeterlilik Kurumu” kanunu kapsamına girmektedir. Mesleki yeterlilik belgesine sahip olabilecek bazı meslekler:

  • Doktor,
  • Eczacılık,
  • Mimarlık
  • Mimarlık,
  • Diş hekimliği,
  • Hemşirelik,
  • Mühendislik,
  • Veterinerlik,
  • Mühendislik.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Kime Zorunlu?

Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olduğu gruplar, tehlikeli ve çok tehlikeli meslek gruplarında çalışan kişilerdir. Bu belgeye sahip olmadan tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışmanıza izin verilmez.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavı Sonuçları Nereden Öğrenilir?

Mesleki yeterlilik belgesi sınavı sonuçları “Mesleki Yeterlilik kurumu Web Portalı” sitesini üzerinden öğrenebilirsiniz. Bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde girerek siteye giriş yapabilirsiniz.

Mesleki yeterlilik belgesi

Editör: TE Bilisim