Sağlık raporunu alabilmek için sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekir. Sağlık raporu almak için başvurulacak yetkili kurumlar mevcuttur. Bu yetkili kurumlar:

  • Aile hekimi,
  • Devlet hastaneleri,
  • Özel hastaneler,
  • Özel tıp merkezleri,
  • Özel poliklinikler,

Belirtilen yerlere başvurarak sağlık raporu alımını kimlik kartınız ile giderek alabilirsiniz.

Sağlık Raporu Nedir?

Sağlık raporu kişinin, hekimler tarafından muayene edildikten sonra verilmekte olan tıbbi bir belgedir. Sağlık raporu ile kurum ve kuruluşlara kişilerin sağlık durumları hakkında bilgi verilmesi amaçlanır. Belirli sebeplerden dolayı kişiden sağlık raporu istenilir. Bu sağlık raporu ile kişinin sağlıklı olup olmadığının bilgisi elde edilir ve sağlık raporunda belirtilir.

Sağlık Raporu Almak İçin Gerekenler Nelerdir?

Sağlık raporu alabilmek için sağlık kurumuna gitmeden önce nüfus cüzdanınızı ve fotoğrafınızı yanınızda bulundurmanız gerekir. Sağlık raporunun istenme sebebine göre hekimler tarafından muayene edilir ve sağlık raporunuz sizlere verilir.

Sağlık Raporu Ücretli Mi?

Sağlık raporu ücreti aile hekimlerinde alınmaz. Aile hekimleri sağlık belgenizi çıkartmak için herhangi bir ücret talep edilmez. Bu durum hastanelerde rapora bağlı olarak değişiklik gösterir. Devlet hastanelerinde kişiye yapılan muayeneye göre 80 TL ile 150 TL arasında bir ücretlendirme yapılabilir. Özel hastanelerde ise sağlık raporu için ücretlendirme istenilir. Bu ücretlendirme hastaneye göre değişiklik gösterir.

Sağlık Raporu E-Devletten Alınır Mı?

Sağlık belgenizi e-devlet üzerinden alabilmeniz mümkün değildir. Hekimlere muayene olmadan sağlık raporu alımı gerçekleşmiyor. Sağlık belgenizi alırken hekimler tarafından birtakım sorular yöneltilir. Bu sebepten dolayı e-devlet üzerinden sağlık raporu alımı yapılamıyor.

Sağlık Raporu Nerelerde Gerekli Olur?

Sağlık raporunun gerekli olduğu yerler mevcuttur. Bazı kurum ve kuruluşlar kişilerden sağlık raporu talep eder. Sağlık raporunun gerekli olduğu yerler:

  • Evlilik, 
  • Askerlik,
  • Silah alırken,
  • İş başvurusu yaparken,
  • Sürücü belgesi,
  • Üniversite kayıtları yapılırken,
  • Spor salonuna kayıt olurken,
  • Kreş kaydı yapılırken,
  • Memurluk başvuruları yapılırken, 
  • Yüzme havuzu kaydı yapılırken 

Bunun gibi sıralayabileceğimiz birçok alanda sağlık raporu istenilmektedir.

Sağlık Raporu Nasıl Sorgulanır?

Sağlık raporunuzu sorgulatmak için e-devlet üzerinden veya https://www.turkiye.gov.tr/saglik-hizmetleri e-devlet sayfasından sorgulatma işleminizi yapabilirsiniz. E-devlete T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapınız. Ardından arama kısmına "Sağlık Raporu Sorgulama" yazarak karşınıza çıkan bağlantıya tıklayarak sağlık raporu sonucunuza ulaşabilirsiniz. Girdiğiniz alan da belgeniz görünmüyorsa eğer sağlık raporunuz henüz sisteme düşmemiştir.  

Sağlık Raporunun Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Sağlık raporunuzun geçerlilik süresi almış olduğunuz raporun türüne göre değişiklik gösterir. Sağlık kurulları ile düzenlenen raporların geçerlilik süresi 1 yıldır. Sürücü belgesi için alınan sağlık raporunun geçerlilik süresi ise 6 aydır. 6 ayı geçen sağlık raporları kabul edilmez ve yeniden sağlık belgesi çıkartılması gerekir. 

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Ehliyet alacak sürücü adayları sağlık raporu almaları gerekir. Sağlık raporu alabilmeniz için ilk olarak göz muayenesi yaptırmanız gerekir. Hastaneye veya sağlık ocaklarına gitmeden önce sağlık raporunu alabilmek için e-devlet üzerinden "Kişisel Sağlık Bilgi Formunu" doldurulması gerekir. Formu doldurduktan sonra randevu alarak hastanelerden ya da sağlık ocaklarına giderek hekiminizden sağlık raporunuzu alabilirsiniz.

İşe Girerken Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

İşe girmek için sağlık raporu istenir. İş yerlerinde sağlık raporu istenmesi zorunludur. Sağlık raporunun zorunlu olarak istenilmesinin sebebi iş kazası veya mesleki hastalık gibi durumlarda işverenin kendini ve çalışanı koruma altına almasıdır. Hekimleri tarafından verilen sağlık raporu hastanelerden de alınabilir. İş yeri ile anlaşması olan özel hastaneler sağlık raporu almanız konusunda sizlere yardımcı olabilir. Sağlık raporunuzu alacağınız yere göre ücretlendirmeleri değişkenlik gösterir, e-devlet üzerinden kolay bir şekilde sağlık raporunuzu alabilirsiniz.

 

Editör: TE Bilisim