Furkan Benli / Özel Haber - Köfez'de başlayan İsrail’le normalleşme adımlarında gözler Riyad-Tel Aviv’e çevrilmiş durumda. İki ülke arasında henüz diplomatik bir ilişki olmasa da ortaya çıkan bilgiler Suud-İsrail ilişkilerinin normalleşmeye yakın bir durumda olduğunu gösteriyor. Son yaşanan bir gelişme ise bu durumu teyit ediyor. CNN’in haberine göre 21 Aralık Salı günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bazı ülkelerin dışişleri bakanlarıyla video konferans yoluyla bir araya geldi. Koronavirüsün son varyantı olan Omicron konulu toplantıda dikkat çeken detay ise İsrail ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarının aynı toplantıda bir araya gelmeleri oldu.

İSRAİL-SUUD AYNI TOPLANTIDA

Dış basına yansıyan haberlerde resmi olarak diplomatik ilişkileri olmayan ve normalleşmeye yakın olan Suudi Arabistan ve İsrail’in ABD himayesinde bir araya geldiğine ve nadir bir toplantı olduğuna dikkat çekildi. Toplantıya birçok ülkenin katıldığı ancak ABD’den yapılan açıklamada toplantıya katılan ülkelerin hangileri olduğu saklı tutuldu. Riyad yönetimi tarafından da toplantıya ilişkin herhangi bir resmi açıklama gelmemesine karşın Suudi bir yetkili Dışişleri Bakanı Faysal Bin Farhan’ın Blinken ile video konferans yoluyla bir toplantı gerçekleştirdiğini aktardı. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ise Twitter üzerinden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Japonya, Hindistan, Meksika, Avustralya, Almanya dahil bazı ülkelerinde dışişleri bakanlarıyla Omicron gündemli bir toplantı gerçekleştirdiğini söyledi ancak Suudi Arabistan’ı belirtmedi.

YAHUDİLERİN RİYAD ZİYARETİ

Öte yandan geçtiğimiz aylar 20’ye yakın ABD’li Yahudi iş adamlarının Suudi Arabistan’a geldiği ve bakanlar dahil Suudi kraliyet ailesinden üst düzey isimlerle görüştüğü ortaya çıkmıştı. Bu haberden kısa bir sonra bölgeyi yakında takip eden İsrail kanalı “Kan”ın askeri ilişkiler muhabiri Itai Blumental, Riyad’dan kalkan bir uçağın Tel Aviv'e indiğini bildirmişti. Yaşanan tüm bu gelişmeler İsrail-Suudi Arabistan normalleşme girişimlerinin hızlandığı değerlendirmelerine yol açmıştı.

Editör: TE Bilisim