Sigorta şirketleri hastanın hastaneyi sık kullanma derecesine göre sigortayı karşılar. Hastaneyi çok sık kullanacak hastalara öncelik verilmez. Hamilelik sırasında hastanede sık sık kontrol yapılacağından sigorta şirketleri hamilelere özel sigorta vermeye yanaşmaz. Fakat bu hamilelerin özel sigorta alamayacağı anlamına gelmez. Bazı koşullar sağlandığında hamileler de özel sağlık sigortası alabilirler.

Hamilelikte Özel Sağlık Sigortası Ne Zaman Yapılır?

Özel sağlık sigortası hamilelik döneminde ve hamile kalmadan önce yaptırılabilir. Hamilelik sırasında yaptırabileceğiniz bazı tamamlayıcı sağlık sigortaları vardır. Bilinmesi gereken şey özel sağlık sigortasının bazı belirlenmiş hastanelerde geçerli olmasıdır. Kişinin tedavi sürecindeki masraflarının karşılanması sigortaya ve kişinin durumuna göre değişiklik gösterecektir.

Hamilelikte Yaptırılabilecek Özel Sağlık Sigortaları Nelerdir?

Hamilelik sırasında yaptırabileceğiniz özel sigorta çeşitleri sadece belirlenmiş bazı özel hastanelerde geçerlidir. Hamilelik sırasında yapılan tedavileri karşılamak için başvurulan özel sağlık sigortaları şu şekildedir:

  • İki can hamilelik sigortası.
  • Doğum paketi sağlık sigortası.
  • Hayata merhaba poliçesi.

Özel Sağlık Sigortasında Hamileler için Geçersiz Durumlar Nelerdir?

Sağlık sigortasının geçersiz olduğu durumlar hamilelik sırasında ve sonrasında yapılan sigortalarda ortaya çıkar. Sağlık sigortasının geçersiz olduğu durumlar şu şekildedir:

  • Doğum sonrasındaki muayeneler,
  • Sigorta poliçe limitini aşan bütçeler,
  • Bebeğin sağlıkla ilgili tüm giderleri,
  • Annede düşük durumu varsa düşük için gereken muayeneler,

Sigorta tarafından karşılanmayacaktır.

Doğum Paketi Sağlık Sigortası Nedir?

Doğum paketi sigortası; normal doğum, sezaryen doğum ve epidural doğumu karşılayan bir sigorta çeşididir. Bu poliçede aynı zamanda doğum sırasında oluşacak tüm masraflar sigorta tarafından karşılanmaktadır. Eğer yatarak tedavi olacaksanız bu poliçeyi yıllık 10.000 TL’ye kadar kullanabilirsiniz. Diğer aile bireylerinin de yataklı tedaviden yararlanması için ödemeniz gereken tutar ek olarak 250 TL’dir. Hamilelik sırasında 9 kere kadın doğum doktoruna gitme limitiniz vardır.

Hamileyken özel sağlık sigortası yaptırdıysanız bu sürede sadece anne değil, bebek için de masraflar karşılanır. Bebek için gerekli olan masraflar poliçe tarafından karşılanacaktır. Eğer bebek kuvöze girmişse poliçe bunu 50.000 TL’ye kadar 30 gün limitle sınırlamıştır.

İki Can Hamilelik Sigortası Nedir?

Hamilelikte iki can sigortası, çoğu özel hastanede geçerliliği olan bir doğum sigortasıdır. Bu sigortayı hamilelik öncesinde alabileceğiniz gibi hamilelik sırasında da alabilirsiniz. Bu sigorta hamile kadına sadece SGK’ya bağlı olması şartını verir. İki can hamilelik sigortasını aldığınızda bekleme süresi olmadan sigortanızı seçtiğiniz anlaşmalı özel hastanede kullanmaya başlayabilirsiniz. Sezaryen, normal doğum ve epidural doğumlarda limit şartı yoktur.

Hastanede yataklı tedavi limiti hamilelik boyunca 10.000 TL ile sınırlıdır. Yani 10.000 TL’ye kadar yataklı tedaviden yararlanabilirsiniz. Kişinin muayene olma hakkı yalnızca hamile olduğu süre boyunca geçerlidir. Bu sürede 8 kere doktor muayenesi ve diğer gerekli tahlilleri isteyebilirsiniz.

Hayata Merhaba Poliçesi Nedir?

Hayata merhaba poliçesi, diğer sağlık sigortalarından farklı olarak bekleme süresizdir. Hamilelik sırasında da satın alınabilir. Bu poliçe kendi içinde iki farklı sigorta çeşidi içerir. Bu sigortalar şu şekildedir:

  • Hamilelik sırasında alınabilen ve sadece hamileyken kullanılabilecek, doğum masraflarını karşılayan sigorta.
  • Hamilelik sırasında alınabilen ve hamilelik sürecinde yapılacak her türlü muayene ve doğumu karşılayan sigorta.

Hamilelik Sigortasında Teminat Dışı Kalan Haller Nelerdir?

Hamilelik sigortasında güvence dışı kalan durumlar, kişinin tercih ettiği sigorta çeşidinin koyduğu limitlerin aşılması ile meydana gelir. Bununla birlikte poliçede bildirilmemişse bebeğin sağlıkla ilgili giderleri sigorta tarafından karşılanmayacaktır. Hastane için kullanılan ambulans ücreti poliçelere dâhil değildir. Hamileyken özel sağlık sigortası, sadece hamilelik sırasındaki muayeneleri kapsamaktadır. Doğum sonrasında yapılacak muayeneler sigorta tarafından karşılanmayacaktır.

Editör: TE Bilisim