Ceyhun Aşirov / Özel Haber - HÜKÜMETİN yaptığı zammın orantısız olduğu görüşünde olan göstericiler, zammın geri çekilmesini ve Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’le görüşme talep etti. Tokayev ise yaptığı açıklamada, söz konusu soruna, ülkenin çıkarlarını da koruyacak şekilde bir çözüm bulunması için komisyon oluşturulduğunu ve çalışmaların başlatıldığını söyledi.

HÜKÜMET GÖREVDEN ALINDI

Tokayev’in açıklamalarını yeterli bulmayan Kazak halkı, protesto gösterilini sürdürme kararı aldı. Gösterilerin önüne geçilemeyince Kazakistan’da siyasi anlamda etkisiz olan Başbakan Askar Mamin hükümeti görevden alındı, Almatı şehri ve Mangistau eyaletinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi ve bazı yerel yetkililer tutuklandı. Gelişmeler üzerinde yeni bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tokayev, “Vatandaşlarımız taleplerini yetkili makamlara aleni şekilde iletme hakları var ama bu barışçıl toplanma yasasına aykırı olmamalı” dedi.

KAZAKİSTAN TARİHİNDE İLK

Kazakistan’da ilk kez bu denli geniş çaplı gösteriler yapılıyor. Kazak hükümetinin girişimlerine rağmen göstericiler sokaklardan çekilmiş değil. Ülkenin en önemli şehirlerinden olan Almatı, Aktöbe, Aktav ve Mangistau’da yönetim binaları ele geçirildi ve iktidardaki Nur Sultan partisinin binaları da yakıldı. Ülke geneline yayılan krizin yönetimi doğrudan Cumhurbaşkanlığı tarafından yönetiliyor. Protestoların yoğun yaşandığı Aktav, Almatı ve Başkent Nursultan’da 19 Ocak’a kadar OHAL ilan edildi. Ayrıca Aktav ve Almatı’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Almatı kentine taşıtla ve yaya olarak giriş yapılmasına, kentten çıkış yapılmasına kısıtlama getirildi.

HALK İSTEDİĞİNİ ALAMIYOR

Kazakistan’da hükümetin istifasına rağmen protestoların sürmesi, Kazak halkının asıl şikâyetinin ülkedeki sosyal ve ekonomik düzenin bütününe yönelik olduğu şeklinde değerlendiriliyor. Trilyonlarca metreküp doğal gaz rezervlerine rağmen Kazakistan yönetimi bu rezeevleri verimli kullanmamakla, senede sadece 22 milyar metreküp doğal gaz üretmekle eleştiriliyor. Ülkede 30 milyar varil ispat edilmiş petrol rezervi bulunuyor. Yeni arama çalışması yapılmayan ülkede özellikle Hazar Denizi civarında keşfedilmemiş on milyarlarca varil petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor.

ERKEN SEÇİME GİDİLEBİLİR

Kazakistan’ın petrol üretimi ise günlük yaklaşık 1,5 milyon varil civarında. Üretilen petrolün çoğu ihraç edilse de Kazak halkı yolsuzluk sebebiyle refahın kendisine yansımadığını düşünüyor. Gösteriler davam ederken Cumhurbaşkanı Tokayev, Kazak parlamentosunu feshedeceği ve erken seçimlere gedeceği de gelen bilgiler arasında.

TÜRKİYE’DEN “HUZUR” MESAJI

Kazakistan’da yaşanan olaylara ilişkin Türkiye ve Rusya’dan açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Temennimiz, kardeş Kazak halkının barışı ve huzurudur. Kazakistan yönetiminin bu krizin üstesinden geleceğine yönelik inancımız tamdır” denildi. Kremlin’den yapılan açıklamada ise, ’’Kazakistan’daki olayları yakından takip ediyoruz, üçüncü bir ülkenin müdahil olmasını kesenlikle istemiyoruz’’ denildi.

Editör: TE Bilisim