Kıdem tazminatı davası açma işlemleri, gerekli koşullar sağlanmış ise açılabilmektedir. Peki, Kıdem Tazminatı Davası Nedir, Ne Kadar Sürer?

Kıdem Tazminatı Davası Nedir, Ne Kadar Sürer?

Bu koşullar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişi, açmak istediği dava için en az 1 sene görev almak zorundadır.
  • Kişinin kıdem tazminatı alabilmesi için 4857 sayılı ‘‘İş Kanunu’’ hükmüne yönelik ‘‘işçi’’ statüsünde çalışmış olması gerekmektedir.
  • Kadın ‘‘işçi’’ statüsündeyken evlendiyse ve bu evlilik gerekçesi ile işten ayrıldıysa kıdem tazminatı talep edebilmektedir. Kıdem tazminatı talebi yerine getirilmediği süreçte kıdem tazminatı davası açabilmektedir. Bu durum sadece kadınlar için geçerli olup resmi nikah yapılmadan kıdem tazminatı talep edilemez, istifa durumunda böyle bir konu gündeme gelemez.
  • Erkek ‘‘işçi’’ statüsünde çalışanlar ise bedelli askerlik hariç askerlik görevini yerine getirmek üzere istifa ediyorsa kıdem tazminatı talep edebilir. Yerine getirilmediği taktirde dava açabilir.
  • Emekli olmaya hak kazanan işçilerin ise bu sebeple gerçekleştirdikleri istifalarda da yine kıdem tazminatı alma durumu söz konusudur.
  • Bir yılını doldurmuş işçinin ölümü halinde ailesi, işverene kıdem tazminatı davası açabilir.
  • Fazla mesailerin işçilere eksik veya hiç ödenmemesi durumu ve maaşların 21 günlük süreyi aşırarak ödenmesi durumunda işçi, haklı sebepleri göstererek sözleşmesini feshedebilir. Bu gibi ihmaller söz konusu olduğunda da kıdem tazminatı davası açılabilmektedir.

Kıdem Tazminatı Davası Hangi Mahkeme Bakar?

Kıdem tazminatı davası yetkili merci, iş yerinin bulunduğu yerdeki ‘‘İş Mahkemesi’’ olmaktadır.  Kıdem tazminatı davası açmak isteyen kişilerin bu alanda uzman bir avukata başvurarak gerekli bilgi ve belgeleri toparladıktan sonra yetkili mercilere başvuru yapması gerekmektedir. Gerekli incelemeler sonucu açılan dava en fazla 18 ayda hâkim tarafından sonuca ulaştırılacaktır. En az 1 yıl çalışmış olan kişilerin haksız yere işten çıkarılması veya haklı sebeplerle iş akdini feshetmesi durumunda kıdem tazminat davası iş mahkemeleri tarafından incelenmektedir. Fakat kişinin tazminat kazandığına yönelik ispatları mevcut olmalıdır. Haklı sebepleri mahkemeye sunulmalıdır. Bu süreç bir uzman avukat eşliğinde yürütülmelidir.

Kıdem Tazminatı Davası Avukatlık Ücreti Ne Kadar?

Kıdem tazminatı dava ücreti, avukat ile imzalanan sözleşmeye istinaden belirlenmektedir. Fakat dava dosya masrafları davayı açan tarafından ödenmelidir. Dava sonunda davalı kişi haksız çıkar ise tüm masrafları üstlenmek zorundadır. Aksi halde dava sonunda davacı haksız çıkar ise geriye dönük bir ödeme alamayacaktır. Mahkemeye ödenecek dosya masrafları her sene güncelleniyor olup adalet bakanlığınca oluşturulan tarifeler incelenebilmektedir.

Kıdem Tazminatı Davası Açma Süresi Ne Kadar?

Kıdem tazminatı davası zamanaşımı çok önemli bir konudur. Eğer bir işçi, en az 1 yıl birlikte çalıştığı işverenine haklı sebepler dahilinde dava açmak istiyorsa bunu en geç 5 yıl içinde yapmak zorundadır. Aksi taktirde kazanılan hak düşmektedir. 5 yıl sonra kıdem tazminatı davası zamanaşımına uğrayarak kişi almak istediği tazminatı alamamaktadır. Dava, verilen 5 yıl içerisinde açılmış olsa dahi bazı durumlarda işveren tazminat vermeye yanaşmamaktadır. Bu gibi ihtimaller dahilindeki konularda deliller önemlidir. Örneğin işçi, maaşının tam yatırılmadığı sebebiyle sözleşmesini feshediyorsa bunu kanıtlarla mahkemeye sunmak durumundadır.

İşvereni ile davalık olmak istemeyen kişiler ise öncelikle ihtarname yolunu tercih edebilir. Bir noter danışmanlığında kıdem tazminatı ödenmediğine dair işverenine ihtarname yollayabilir. İhtarnamede belirtilen süre içerisinde ödenmeyen tazminat için dava açma yoluna gidilebilir.

Editör: TE Bilisim