Kalp krizindeki gibi göğüste şiddetli ağrı yapar. Zaten her ikisinin de meydana gelme nedeni kalp kasınının belli bir yerine gönderilen kanın azalmasıdır. Kalp spazmı istirahat halindeyken de görülebildiği gibi daha çok efor sarfederken karşımıza çıkar. Ağrı, kalpte baskı, yanma veya sıkışmayla karakterizedir.

KALP SPAZMI BELİRTİLERİ

  • Sıkıntı, daralma, nefes darlığı
  • Sıkışma ve baskı hissi
  • Ağrı

KALP SPAZMI NEDİR, NEDEN OLUR?

Kalp spazmı genellikle fiziksel aktivite veya stres neticesinde ortaya çıkar ve ortalama 5-10 dakika kadar sürer. Bu süreyi aşması durumunda ise kalp krizi belirtisi olabilir bu nedenle ciddiye alınmalıdır. Kalp dokusunu besleyen atardamarın kasılmasına bağlı olarak kalbin yeterli oranda kanla beslenmemesi spazma neden olur.

KALP SPAZMI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Spazm genellikle göğüste baskı ve yanma hissiyle ortaya çıkar. Kalbin bulunduğu alanda ağrı hızlı ya da yavaş çarpma ile de baş gösterebilir. Kalbin rutin fonksiyonunu bozduğu için ciddiye alınması gereken bir durumdur.

KALP SPAZMI TEDAVİSİ

Tedavi için öncelikle spazma neden olan şeyler belirlendikten sonra anjiyogram, anjiyolapsi veya ameliyatla tedavi edilebilir.

Bu süreç ve sonrasında kalbi zorlayıcı fiziksel aktivitelerden kaçınmak, sigara ve alkol kullanımını bırakmak ya da minimuma indirmek, yaşam kalitesini artırmak için düzenli ve dengeli beslenmek gerekir. Bunun dışında belirli aralıklarla kardiyologlara muayene olarak sürecin takip edilmesi gerekebilir. Ek olarak yağlı ve tuzlu gıdalardan da uzak durulması durumu ortaya çıkar. Yağ kalp damarlarını tıkarken tuz da tansiyon ve kalp atışını artırır.

Editör: TE Bilisim