Total, Exxon Mobil ve Hellenic Petroleum, Girit’deki çalışmalarını durdurdu. ABD, EastMed projesinden desteğini çekti. Yunan Başbakanı Miçotakis’ten “Erdoğan ile görüşebiliriz” açıklaması geldi. Yaşanan gelişmeler, “Batı, Akdeniz’de Türk hâkimiyetini kabul etti” şeklinde yorumlandı.

Yunanistan, ABD’nin Akdeniz gazının Avrupa’ya taşıma amacıyla yürürlüğe konulan EastMed’e desteğini çekmesiyle sarsıldı. ABD’nin “Çevre” gerekçesiyle çekildiği proje kapsamında, ABD ve Fransız şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum Girit açıklarındaki sismik araştırma faaliyetlerine süresiz ara verdi. Söz konusu gelişmeler, Yunanistan’daki ırkçı kesimleri öfkelendirse de Yunan makamlarından yapılan “Türkiye ile diyalog” açıklamalarının artması dikkat çekti.

“ERDOĞAN İLE GÖRÜŞEBİLİRİM”

Geçen Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye ile diyalog kapısının açık olduğunu söyleyen Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis, “Diyalog kapısı açık ve benim Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kişisel görüşme olasılığım her zaman var.” dedi. Türkiye ve Yunanistan’ın komşu olduklarını vurgulayan Miçotakis, “Sonsuza kadar komşu olacağız, coğrafya bizi birlikte yaşamaya mahkum ediyor” ifadelerini kullandı.

“ATTIĞIMIZ ADIMLAR IŞE YARAMADI”

Miçotakis’in açıklamasının ardından bir diyalog mesajı da Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Danışmanı Prof. Panagiotis İoakimidis’ten geldi. Gelişmeleri değerlendiren bir yazı kaleme alan İoakimidis, Atina yönetiminin Türkiye’ye karşı attığı adımların hiçbir işe yaramadığı itirafında bulundu. “Atina’nın Türkiye’nin bölgesel bir güç haline gelmesini engellemek adına uyguladığı politika çıkmaz sokaktır, etkisizdir, imkansızdır. Sonuç getirmeyecek” diyen Yunan danışman, Yunanistan’ın bu uğurda çok fazla kaynak israfı yaptığına dikkat çekti.

EastMed ölü doğan bir projeydi
KKTC Başbakanı Faiz Sucuoğlu, ABD’nin EastMed projesinden desteğini çekmesini değerlendirdi. EastMed’in ölü doğan bir proje olduğunu söyleyen Sucuoğlu, “İlle de Türkiye ve KKTC’yi baypas etme gayesiydi, kısacası düşmanlıktı” dedi.

“12 MİLDEN VAZGEÇİYORLAR” İDDİASI

ABD’nin Akdeniz gazı konusundaki tavır değişikliğinin ardından adeta şoka giren Yunanistan’da 12 mil iddiaları da tartışmaya açıldı. Yunanistan eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Hristos Rozakis, Yunanistan’ın, kara sularındaki 12 mil talebinden “feragat ederek”, 10 mil formülünü kabul ettiğini öne sürdü. İstişari görüşmeler sırasında Yunanistan’ın kendi sınırlarını zorladığını belirten Rozakis, “Yunanistan, Türkiye ile diyaloğu canlandırmak için elinden geleni yaptı” diye konuştu. Rozakis, Yunan tarafının, kara sularını 10 mille sınırlamayı da içeren yapıcı öneriler sunduğunu savunarak, “Ancak Türk tarafı, Yunanistan kara bölgesinde dahi meşru hakkımızı kullanmamızda devamlı olarak ve provokatif bir şekilde ısrar ediyor” iddiasında bulundu.

‘Türkiye bölgesel güç’
“TÜRKIYE, sorunlarına rağmen zaten yarı bölgesel bir güç. Ve daha fazlası olmayı hedefliyor” diyen İoakimidis, “Türkiye büyük ekonomiye sahip ve dünyanın en büyük onuncu ekonomisi olmayı hedefliyor” ifadelerine yer verdi. Yunanistan’ı koruyacak tek seçeneğin, Türkiye’nin AB üyeliğinden başka bir seçeneğin olmadığını savunan İoakimidis, Türkiye ile diyalog yolunda gidilmesi gerektiğine işaret etti.
Editör: TE Bilisim