TÜRKİYE'nin savunma sanayindeki başarısı dünyada gündem olmaya devam ediyor. Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'daki başarıyla göz doldurdu. Bayraktar TB2’ler son olarak Ukrayna tarafından Rusya'ya karşı kullanılması büyük ses getirdi.

“DÜŞMAN ÜZERİNDE PSİKOLOJİK ETKİYE SAHİP

ABD’de yayın yapan Washington Post gazetesi, Bayraktar TB2'yi manşetine taşıdı. Bayraktar TB2'nin, geleneksel hava kuvvetlerinin maliyetinin sadece küçük bir bölümü ile ülkelere gizli/hayalet bir hava gücü sunduğu belirtilen haberde, SİHA’ların Moskova yönetimini alarma geçirdiğini yazdı. Ukraynalı askeri uzman Serhiy Zgurets’in yorumlarına yer verilen haberde, “Bayraktar TB2’ler düşman üzerinde duygusal ve gerçek bir etki unsuru sahip.” denildi.

OPERASYON GÖRÜNTÜLERİ KULLANILDI

Washington Post haberde, Ukrayna Ordusu’nun 26 Ekim 2021’de Bayraktar TB2 ile Donbas Bölgesi’nde Rus destekli ayrılıkçılara yönelik gerçekleştirdiği operasyonun görüntüleri de kullandı. Operasyonda bir obüsünü imha edildiğine dair bilgiler verilen haberin ayrıntısında, “Küçük mavi bir imleç, yerdeki bir hedefin üzerinde gezdi. Birkaç saniye sonra ise olay yerinden büyük bir duman yükseldiği görüldü.” ifadelerine yer verildi.

“BAYRAKTAR TB2 DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ”

Haberde, gerçekleştirilen operasyonun Ukrayna'nın doğusunda yaklaşık sekiz yıldır devam eden çatışmalardan daha fazlasını temsil ettiğinin vurgulandı. Rusya’nın kendisine karşı Bayraktar TB2 kullanılmasından sonra izlediği adıma dikkat çeken Washington Post, “Ukrayna'nın bölgedeki TB2’lerle dengeleri değiştirdi. Moskova yönetimi de, NATO'dan Ukrayna ve Gürcistan gibi diğer eski Sovyet ülkeleriyle tüm savunma işbirliğini sonlandırmasını talep etti.” ifadeleri kullanıldı.

‘Ortak SİHA üretecekler’
UKRAYNA envanterinde bulunan Javelin tanksavar füzeleri gibi ABD üretimi silahların sıklıkla Rusya’da konu olduğu ifade edilen haberde, Kiev'in Türkiye'den destek almasının ise Moskova'yı alarma geçirdiği vurgulandı. Washington Post ayrıca, Ukrayna’nın Türkiye’den Bayraktar TB2 SİHA satın alınmasında sonra, Ukrayna'da bir SİHA üretim tesisi kurmak için harekete geçtiği ifade edildi.
Editör: TE Bilisim