Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı İstanbul’daki konsoloslukta suikast timi göndererek infaz ettirmesinden sonra Ankara-Riyad hattında ipler gerilmiş, diplomatik ilişkilerde gerileme olmuştu.

Suudi Arabistan’ın Anadolu Ajansı ve TRT Arapça’ya yönelik erişim engelinin ardından Türkiye de benzer kararlar alarak 2020’de yaklaşık 18 haber sitesine misilleme ile erişimi kısıtladı.

KÖRFEZ’DE DENGELER DEĞİŞTİ

Biden yönetiminin 2021’in Ocak ayında yönetime gelmesi ve Türkiye’nin bölgedeki oyun kurucu etkisinin artması ile Körfez’de dengeler değişti. BAE’nin Türkiye’ye yakınlaşması rekabet eden iki ülke olarak Suudi Arabistan’ın da aynı yönde adımlar atmasına neden oldu.

Son zamanlarda Riyad-Ankara hattında gelişen diplomatik ilişkiler sonucu iki ülke arasında yakın temaslar kuruldu. 2021’in sonuna gelindiğinde Erdoğan-Kral Selam telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

SUUDİ SİTELERE ERİŞİM YASAĞI KALKTI

Bu görüşmenin ardından geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği etkinlik çıkışında Şubat ayında Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini açıkladı.

Ziyaret gününe sayılı günler kala Türkiye’den dikkat çeken bir adım geldi. Erişim kısıtlaması getirilen Suudi haber sitelerine yasaklar kalktı. Suudi sitelerinin yanı sıra BAE merkezli haber sitelerine de de erişim kısıtlaması kaldırıldı. Resmî ajanslar dahil her türlü siteye artık Türkiye’den de erişim sağlanabiliyor.

Editör: TE Bilisim