Muğla'nın Milas ilçesinde jandarma ekiplerinin operasyonunda 835 gram diaspor taşı ele geçirildi.

Bir ihbarı değerlendiren Milas Jandarma Komutanlığı ekipleri, Milas-Söke kara yolu Selimiye Mahallesi'nde bir aracı durdurarak arama yaptı.

Aramada, 835 gram diaspor taşı ele geçirildi.

Araç sürücüsü H.Ç. gözaltına alındı.

SADECE MİLAS'TA ÇIKIYOR

Yüzde yüz doğal haliyle kullanılabilen, üzerinde çatlağa benzer damarlar bulunan, kristal kuvarsa benzeyen diaspor taşının, ülkemizde sadece Muğla’nın Milas ilçesinde Sodra Dağı civarında olduğu ve çıkarıldığı biliniyor.

ELMASTAN 10 BİN KAT DAHA DEĞERLİ

Dünyada sadece Türkiye'de bulunan değerli taşın elmastan 10 bin kat daha nadir olduğu belirtilirken diaspor taşının renk değiştirme özelliği ise en dikkat çekici yanı.

DİASPOR TAŞI FİYATI NE KADAR?

Türkiye'de çıkan diaspor taşının elmastan 10 bin kat daha nadir olduğu ifade ediliyor.

DİASPOR TAŞI NEDİR?

Dünyada diaspor taşı ilk olarak 1800'lü yıllarda Rusya ve Pensilvanya'da keşfedildi. Mücevher kalitesinde olan ve renk değiştiren taş ilk olarak sadece Türkiye'de Muğla'da çıkartılıyor.

1970'li senelerde Etibank'ın açtığı bir alüminyum madeninde rastlanmaya başlanan diaspor taşı ancak 1990'lı yıllarda dünyada duyulmaya başlıyor. 1990'lı senelerde GIA (Gemological Institute of America) bu konuda dünyada söz sahibi olan kuruluş, bunu bir makalede yayınlıyor ve Type II (ikinci tür) olarak klasifikasyon listelerine ekliyor. Bu şekilde diaspor kristalinden tüm dünyanın haberi oluyor.

Diaspor taşı, gün ışığında yeşil olurken, mum ışığında da pembe renk alabiliyor. Bu iki renk taşın renk skalasında iki uç noktadan beliriyor. Pembe ve yeşil arasındaki birçok ton gün ışığına, ortamdaki ışığa hatta bazen üzerinizdeki kıyafete değişebiliyor.

Editör: TE Bilisim