Ayı piyasası olduğu zaman piyasa düşüşte olduğundan dolayı yatırımcılar üzerinde karamsar bir hava oluşur ve bu dönemde yatırımcılar, yatırım yapmak istemezler. Ayrıca ayı piyasası olduğu zaman ekonomi de zayıflar. Dolayısıyla şirketler de sıkıntıya düşer ve bu sıkıntıyı azaltmak için çareyi işçi çıkarmakta bulurlar. Bu da işsizliğin artmasına yol açar. Yani borsa ayı piyasası, istenmeyen bir durumdur.

Boğa Piyasası Ne Demek?

Borsa boğa piyasası da finansal piyasalarda kullanılan bir terimdir. Boğa piyasası, ayı piyasasının tersi durumudur. Ayı piyasası terimi, piyasanın düşüş içinde olduğu ve bu düşüşün uzun süreli olacağı düşünüldüğü zamanlarda kullanılır. Boğa piyasası ise piyasanın hızlı bir şekilde yükselmekte olduğu zamanlar için kullanılan bir terimdir. Piyasa yönü devamlı bir artış halinde hareket eder. Bu durumunun neticesinde de olumlu bir hava oluşur ve insanlar yatırım yapmaya başlar. Eğer ki istihdam seviyesi yukarılardaysa ve ekonomi de güçlüyse borsa boğa piyasasını görmek sürpriz olmaz. Çünkü bu iki faktör, doğrudan piyasa yönünü etkiler.

Ayı piyasası ve boğa piyasası birer piyasa yönü niteliği taşıdığı için yatırımcının portföyünü de etkiler. Piyasa yönü, bu anlamda en önemli ve dikkat edilmesi gereken etkendir.

Ne Zaman Ayı Piyasası Başlar?

Ayı piyasasının başlaması ekonominin zayıflaması veya güçlenmesi, yatırımcı hissiyatı veya beklentisi ile alakalı bir durumdur. Buna neden olan durum ise finansal piyasalarda yaşanan güçlü düşüş veya yükselişlerdir. Eğer ekonomi zayıflama halindeyse yatırımcılar üzerinde oluşan karamsar hava ile beraber borsa ayı piyasası başlar. Tam tersi durumda, yani ekonomi güçlenme halindeyse yatırımcılar üzerinde oluşan iyimser hava ile beraber borsa boğa piyasası başlar.

Ayı Piyasası Ne Kadar Sürüyor?

Ayı piyasası süresi piyasanın düşüşte olduğu kadar devam eder. Ayı piyasasında bir önceki tepe seviyesinden %20 oranında düşüş yönünde bir hareket meydana gelir. Ayı piyasası süresi boyunca da piyasa yönü aşağı doğrudur. Yani düşüştedir. Bu durumun da bir süre daha devam edeceği düşünülür. Bu süre de uzun bir süre olacaktır.

Ayı piyasası sürecinde kripto paralara ilgi azalır, yatırımcılar yatırım yapmaya çekinir ve fiyatlar da düşmeye devam eder.

Ayı Piyasasında Yatırım Yapmak

Ayı piyasasında yatırımcılar stratejilerini içinde bulundukları döneme göre değiştirir. Bu dönemde yatırım yapmak isteyen yatırımcıların aşırı dikkatli olması gerekir. Ayı piyasasında yatırımcıların uyguladığı stratejiler şunlardır:

  • Normalde çok daha yüksek fiyata sahip olan şeylerin ayı piyasası ile düşmesinden dolayı ucuza satın alınması, bir taktiktir. Ancak bu sürede yapılan en büyük yanlışlardan biri de düşen her şeyi almaya çalışmak olacaktır. Bu doğru bir strateji değildir. Yapılması gereken şey sadece normalde çok daha yüksek olan şeyleri daha ucuza alıp yatırım yapmaktır.
  • Teknik analiz stratejisi oldukça önemlidir.
  • Uzun vadeli yatırım yapmak da ayı piyasasından kâr ile çıkabilmek için yapılır.
  • Portföy çeşitlendirmesi ile yatırımcılar izleyeceği stratejileri belirleyebilir.
  • Açığa satış stratejisi ilk maddedeki örnek gibidir. Ayı piyasası sürecinde yatırımcılar pozisyon açığını kapatabilmek maksadıyla kendi elinde bulunmayan bir hisse senedini satar ve satış ile alış farkından doğan gelirden kâr yapmaya çalışır ve aynı hisse senedini daha düşük fiyattan geri satın alır.

Borsa ayı piyasası sürecinde yatırım yapmak isteyen yatırımcıların izlemesi gereken stratejiler bu şekildedir; ancak yine de oldukça dikkatli olunması gerekir. Çünkü piyasa uzun süreli bir düşüş içerisinde olacaktır ve bu durumun sizi nasıl etkileyeceğinizi veya bu süreçte tam olarak nasıl hareket edilmesi gerektiğini bilemeyebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim