İkili tarama testi, gebeliğin ilk trimesterinde yapılması önerilen önemli tarama testlerinden birisidir. Test, gebeliğin 11.haftası ile 14.haftası arasında yapılmalıdır. Down sendromu ve Trizomi 18 hastalığının risk oranı için kullanılan bir testtir. Anne adaylarının yaşından bağımsız olarak engele sahip bebek doğurma olasılıkları mevcuttur. Fakat özellikle 35 yaş üstü gebelerde bu tür tarama testleri hekimler tarafından sıklıkla hatırlatılır. Ayrıca daha önceki gebeliklerinde engel durumu söz konusu olduysa ve sürekli düşük yapılmışsa yine yapılması şiddetle önerilir. Bu testler tanı koymasa da risk durumunu oranlarlar. Bu oran sonucunda aile ve doktor ortak karara vararak tanı koymak için çeşitli testlere yönelebilirler. Testin avantajlarından birisi çok erken dönemde yapılıyor olmasıdır. Down sendromu veya Trizomi 18 hastalığına dair herhangi bir durumun tespit edilme doğruluğu %90 oranında olmaktadır.

İkili Tarama Testi Nasıl Yapılır?

İkili tarama testinin yapılışı, iki aşamalı olmaktadır. İki aşamanın da gerçekleştirilip birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde tek aşamalı süreç doğru sonuca götürmeyebilir veya yanlış yorumlanabilir. İkili tarama testi yapılması şu şekilde olmaktadır:

  • Birinci aşama: Anne karnındaki bebeğin, ultrason cihazı yardımı ile ense kalınlığı olarak adlandırılan ensesinin arkasındaki sıvının ölçülerek bir değer ortaya çıkmasıdır. Buna fetal ense kalınlığı da denilmektedir.
  • İkinci aşama: Anne adayından kan alınmaktadır. Kan tahlilinde bulunan gebelik hormonunun (B-HCG) serbest kısmı ve hamileyken ortaya çıkan plazma proteinin ölçülmesi ile elde edilir.

Anneden alınan kan örneği ve ultrason ile fetal ense kalınlığı ölçümü birleştirilerek ikili tarama testi sonucu yorumlanır.

İkili Tarama Testi Sonucu Nasıl Yorumlanır?

İkili tarama testi yorumlanırken, risk oranı göz önünde bulundurulur. Alınan kan örneğine göre yüksek B-HCG ve düşük plazma proteini genellikle testin sonucunun pozitif olduğu anlamına gelir. Böyle bir durumda hekim ayrıntılı tanı testlerini yapmayı önerecektir. Fetal ense kalınlığı ölçümünün sonucu ise risk durumunu ortaya koyar. Genellikle 3.5 mm altında kalan ense arkası sıvı kalınlığı, normal kabul edilmektedir. Örneğin, 1:10 değeri çok yüksek riskli iken 1:1000 oranı daha düşüktür. Bu da riskin daha az olduğu yönünde yorumlanmaktadır. Uzman hekimler hem kandan alınan örnekle hem de fetal ense kalınlığı risk oranını göz önünde bulundurarak sonuçları yorumlayacaktır. Sonuçlar doğrultusunda gebeliğin erken dönemi olduğu için hekim, bebeğin hayatını sonlandırmayı teklif edebilir. Bu, rutin bir süreçtir. Bebeğin hasta olma ihtimali olduğu gibi olmama ihtimalini de anlatır. Hastalık yüksek riskli çıktı ise süreçler hakkında bilgi verir ve ayrıntılı tanı için yönlendirmeler yapar. Aile isterse ikili tarama testi sonrası üçlü tarama testi, koryonik villus örneklemesi ve prenatal hücresiz DNA testi gibi testler de yaptırabilir.

İkili Tarama Testi Ücreti Ne Kadardır?

İkili tarama testi ücretleri, hastaneden hastaneye değişmektedir. Her hastanede ikili tarama testi yapılmamaktadır. Gebeler, yaptırmak istedikleri hastane ile iletişime geçerek testin yapılıp yapılmadığını öğrenebilirler. Devlet hastanelerinde ikili tarama testi ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. Özel hastanelerde ise belirli bir fiyata sahiptir. Fiyatlar genellikle 100 TL ile 500 TL arasında değişmektedir. İstanbul’da bulunan özel hastaneler genel olarak 250 TL gibi bir fiyata ense kalınlığı ölçümü yapmaktadır. Kan tahlillerine ise farklı ücretlendirmeler eklenebilir. Özel hastaneler iletişim bilgilerinde yer alan telefon numarası ile arandıklarında tahliller ve özel testlerin ücretleri hakkında hastalara bilgi vermektedirler.

Editör: TE Bilisim