Telafi çalışması nasıl uygulanır? Telafi çalışması nedir, ne demek? soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Pek çok kişi olumsuz hava koşulları nedeniyle ya işine gidemedi ya da işyeri kısa süreli olarak kapatıldı. Çalışan milyonları çok yakından ilgilendiren telafi çalışması hakkında detaylar belli oldu. İşveren tarafından yazılı olarak talep edilmesi durumunda işçinin itiraz hakkı bulunmuyor. Peki, Telafi çalışması nasıl uygulanır? Telafi çalışması nedir, ne demek? işte tüm detaylar…

TELAFİ ÇALIŞMASI NASIL UYGULANIR?

Telafi çalışmasında işveren işyerini tatil eder fakat işçilere o günün ücretini tam öder. Daha sonra bu süreyi telafi ederek işçileri diğer günlerde çalıştırır. Örneğin haftanın 5 günü, günde 9 saat çalışılan bir işyerinde kar nedeniyle cuma gününü tatil eden işveren, işçilerine 1 gün için toplam 9 saatlik telafi çalışması yaptırabilir. İşçiler 9 saatlik telafi çalışmasını, tatil sonrası belirli periyotlar halinde ve kanundaki hükümlere uygun olarak işyerinde daha fazla çalışarak gerçekleştirebilir. Ayrıca okulların tatil olduğu dönemde evli ve çocuk sahibi çalışanlar için çocukların bakımı büyük bir sorun haline dönüşüyor.

TELAFİ ÇALIŞMASI NEDİR, NE DEMEK?

Telafi çalışması ile ilgili önemli bir detay belli oldu. İşveren, karın yoğun olduğu günlerde telafi çalışması ve uzaktan çalışmayı devreye sokabilir. Telafi çalışmasında işyeri tatil edilir, fakat o günün ücreti tam ödenir. Daha sonra bu süre telafi edilerek işçiler diğer günlerde çalıştırılır.

Bu yıl kış tüm Türkiye'de sert geçiyor. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde karın şiddetli bir şekilde yağması ulaşımda güçlüklere neden oldu. Çalışanlar için özellikle buzlanma, işyerlerine ulaşım için büyük tehdit oluşturuyor. Yoğun kar yağışı ulaşımı etkilediği için işverenler de bu yılki özel şartları göz önünde bulundurarak karlı günler için tedbir arayışına girdiler. İşveren karın yoğun olduğu, buzlanmanın söz konusu olduğu günlerde işyerinde telafi çalışması ve uzaktan çalışmayı devreye sokabilir. 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca işverenlerin telafi çalışması yaptırma hakkı var. İşçiden gelen izin taleplerinde de işveren telafi çalışması yaptırabilir.

Editör: TE Bilisim