Pakistan Başbakanı İmran Han, resmi temasları kapsamında Rusya’ya ziyaret gerçekleştirdi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Başbakan Han, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da görüştü.

“ÇATIŞMA KİMSENİN ÇIKARINA DEĞİL”

İkili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alındığı görüşmede Han, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan son durumdan üzüntü duyduğunu, Pakistan’ın anlaşmazlıkların diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğine inandığını belirtti.

Han, Pakistan’ın diplomasinin askeri çatışmayı önleyeceğini umduğuna işaret ederek, "Çatışma kimsenin çıkarına değil. Çatışma durumunda ekonomik olarak gelişmekte olan ülkeler en çok zararı görüyor." ifadelerini kullandı.

ENERJİ İŞ BİRLİĞİ

Han, son aylarda Putin ile yaptığı telefon görüşmelerine atıfta bulunarak, ikili ilişkilerin olumlu seyrinin gelecekte de ilerlemeye devam edeceğine olan güvenini vurguladı.

Pakistan Akımı doğal gaz boru hattı projesinin önemine değinen ve Rusya ile uzun vadeli, çok boyutlu ilişki kurma taahhüdünün altını çizen Han, enerjiyle ilgili olası projelere dair iş birliğine dikkati çekti.

AFGANİSTAN'DAKİ İNSANİ KRİZE VURGU

Afganistan’daki insani krizin ve ülkenin potansiyel ekonomik çöküşünün önlenmesinin aciliyetine vurgu yapan Han, İslamabad'ın istikrarlı, barışçıl ve bağlantılı bir Afganistan için uluslararası toplumla birlikte çalışmayı sürdüreceğini kaydetti.

Han, bu bağlamda Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) dahil olmak üzere çeşitli uluslararası ve bölgesel forumlarda Rusya ile Pakistan arasında devam eden iş birliği ve koordinasyonun altını çizdi.

CAMMU KEŞMİR'DEKİ İNSAN HAKLARI DURUMU

Güney Asya’daki durumla ilgili olarak Han, Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesindeki ciddi insan hakları durumuna atıf yaptı ve bu tartışmanın barışçıl çözümünün önemine işaret etti.

Han, bölgesel barış ve istikrara zarar veren gelişmelere de dikkati çekerek, bölgesel dengenin korunmasına yardımcı olacak önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

HAN'DAN PUTİN'E TAKDİR

Dünyada yükselen aşırılıkçılık ve İslamofobi eğilimine ilişkin endişelerini belirten Han, inançlar arası uyum ve bir arada yaşama ihtiyacının altını çizdi.

Han, Putin’in Müslümanların Hazreti Muhammed’e saygı ve hassasiyetini anlamasını takdirle karşılayarak, inançlar arası uyum ve tüm dinlere saygının toplumlar arasında barış ve uyum için şart olduğunu kaydetti.

Han, resmi ziyarette bulunmak amacıyla dün Rusya'ya gitmiş, 23 yılın ardından bu ülkeye başbakan düzeyinde ilk resmi ziyareti gerçekleştirmişti.

Editör: TE Bilisim