Fed Başkanı Jerome Powell, bugün Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komisyonu'ndaki konuşması hakkında açıklamalar yaparak, mart ayında faiz artırımının uygun olacağını teyit etti.

Powell, Ukrayna-Rusya krizinin ekonomik görünüm için belirsizlik oluşturmasına rağmen pandemi sonrası sıkı para politikalarına geçiş yapacaklarına dikkat çekti.

Fed Başkanı, yüksek enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını artırma planları uyarınca ilerleyeceklerini, ancak Ukrayna'daki krizin, bir sonraki adımını planlayan Fed'in politika yapıcıları için görünümü son derece belirsiz hale getirdiğini söyledi.

Yüksek enflasyon ve ücretlerin fırlamasına yol açan çok sıkı işgücü piyasasının daha yüksek faiz oranlarını gerektirdiğine dair temel Fed anlatısını yineleyen Powell, "Yüzde 2'nin oldukça üzerinde enflasyon ve güçlü işgücü piyasasının ışığında, bu ayın sonlarında yapacağımız toplantıda federal fon oranı hedef aralığını yükseltmenin uygun olacağını umuyoruz" dedi. Bunu yıl içinde Fed'in yaklaşık 8.5 trilyon dolarlık devlet tahvili portföyünde indirime gitmesinin izleyeceğini belirtti.

Piyasalar, Fed'in mart ayında 25 baz puan faiz artırımı yapacağını ve bu yıl 4'ten fazla faiz artırımı olmayabileceğini değerlendiriyor.

Bank of America ve Goldman Sachs, Fed'in yıl sonuna kadar faizi yüzde 0.25'ten yüzde 2 civarına yükseltmesini bekliyor. JPMorgan ise Fed faiz oranının yüzde 2'ye 2023 yılının ilk çeyreğinde ulaşacağı görüşünde.

Editör: TE Bilisim