Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara ili, Mamak ilçesi, Dutluk Mahallesi 7. Etap Projesi kapsamında yapımı tamamlanan 548 konut için düzenlenen kura çekiliş törenine katıldı. Prof. Dr. Necmettin Erbakan Konferans Salonu’nda düzenlenen “Mamak / Dutluk Kentsel Dönüşüm Projesi Kura Çekiliş Töreni”nde konuşan Bakan Kurum, muhalefete yönelik 6 soru yöneltti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye genelinde dönüşüm projelerini aralıksız sürdürüyor. Ankara ilinin Mamak ilçesi Dutluk Mahallesi’nde 64 hektar büyüklüğünde yerleşim amaçlı belirlenen Rezerv Yapı Alanında üretilen 548 konut için Prof. Dr. Necmettin Erbakan Konferans Salonu’nda “Mamak / Dutluk Kentsel Dönüşüm Projesi Kura Çekiliş Töreni” düzenlendi.

Kurum: Mehmet amcaya söz vermiştik, bugün teslim ediyoruz

Törende konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Mamak’a geldiklerinde tüm hak sahiplerinin sesi olan Mehmet Parlak’ın yanına geldiğini, kendisine 6 ay içerisinde temelleri atacaklarının sözünü verdiğini belirterek, “Allah’a ne kadar şükretsek az. Çok daha kısa sürede temelleri attık. Mehmet amcaya ve tüm hak sahiplerine verdiğimiz sözümüzü yerine getirdik. Bugün Dutluk Kentsel Dönüşüm Projesi 7. Etaptaki 548 yeni yuvamızın kura çekilişlerini gerçekleştiriyoruz, teslim ediyoruz.” dedi.

Ankara’da doğup büyüdüğünü ve burada yetiştiğini, her zaman kendini Ankara’ya ve Ankaralılara borçlu hissettiğini kaydeden Bakan Murat Kurum, bu borcu ödemek için var gücüyle çalıştıklarını söyleyerek, şu anektodu paylaştı:

“Mamak’a gelmeden önce elime bir anekdot geçti. Okuyunca, 30 yıl öncesinin, çocukluğumuzun, gençliğimizin Ankara’sı ne kadar doğru tespit edilmiş dedim. Cemal Süreya yazısında şöyle diyor; ‘Ankara’yı tek kelimeyle anlat deseler, beklemek derim. Bu şehirde insanlar hep beklerler. Devlete gönderdiği evrakın cevaplanmasını beklerler, suskun devletin konuşmasını beklerler. Ankara’daki insan; taşı çatlatacak bir sabırla hep bir şeyleri bekler. Ama nafile, bekledikleri yerden bir türlü ses gelmez.’ Allah’a hamdolsun. Ankara artık, 30 yıl öncesinin Ankara’sı değil. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, vatandaşımızın sesi duyuluyor, dünyada eşi görülmemiş bir hızla projeler bitiyor, yatırımlar tamamlanıyor ve Mamaklıların, Ankaralıların hizmetine sunuluyor. Ankara artık bir ‘bekleyenler’ şehri değil; eser üreten bir şehirdir, Büyük Türkiye’nin Güçlü Başkenti, Dünya Başkentidir.”

“2035’te kentsel dönüşüme girmemiş tek bina kalmayacak”

“Son bir asırda 80 bin canımızı depremlerde yitirdik.” hatırlatmasında bulunan Bakan Kurum, milletin can sağlığını mukaddes bildiklerini, halkın yaşam kalitesinin yükseltilmesinin yegâne yolunun kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında başlattığı Yerinde, Gönüllü ve Hızlı Kentsel Dönüşüm Seferberliğimizde çok büyük mesafeler kat ettik. Dünyada eşi benzeri olmayan bir dönüşüm yaptık. Tam 3 milyon konutumuzun dönüşümünü, milletimizle, sizlerle birlikte tamamladık. 12 milyonu aşkın vatandaşımızın can ve mal güvenliğini, hep birlikte teminat altına aldık. Sadece geçtiğimiz yıl 80 bin konutumuzun deprem dönüşümünü gerçekleştirdik. Şu an hâlihazırda sahada toplam yatırım bedeli 120 milyar lira olan 350 bin konutun dönüşümünü hızlı bir şekilde yürütüyoruz. İnşallah 2035 yılına geldiğimizde Türkiye’nin deprem riski olan bölgelerinde kentsel dönüşüme girmemiş tek bir binamız kalmayacak.” diye konuştu.

“Ankara’da binlerce sağlıksız yapıyı dönüştürdük”

Ankara’da dönüşüm yapılmadık tek bir ilçe kalmadığını, binlerce sağlıksız yapıyı dönüştürdüklerini ifade eden Murat Kurum, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bir yandan Kızılcahamam’da çıkan yangında hasar gören Kasaplar Çarşımızı yerel dokuya uygun şekilde yeniden yaparken; diğer yandan Altındağ Cinderesi’nde, Aktaş’ta, İtfaiye Çarşısı’nda yeni konut ve dükkânlarımızı inşa ediyoruz.

Yine yıkılma tehlikesi olan Çankaya’daki Açelya Apartmanı ve etrafında dönüşüm çalışmalarımız hızla devam ederken diğer yandan Sincan Saraycık’ta yüzlerce yeni yuvamızı inşa ediyoruz. Ankara’mızın en merkezi yerinde Kızılay ve çevresine değer katacak Saraçoğlu Projemizi de aralıksız sürdürüyoruz.

Bugüne kadar da Altındağ, Mamak, Kuzey Ankara, Sincan ve Yenimahalle başta olmak üzere Başkentimizde 65 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi başlattık. Bu kapsamda vatandaşlarımızla uzlaşarak yaklaşık 39 bin konut, 400 işyerinin yapımını tamamladık.

Yeni Mamak Dönüşümü’nün en önemli ayağını oluşturan Dutluk Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projemizin 7. Etabında yapımını tamamladığımız 548 yeni yuvamızın kurasını çekerek, salonda heyecanla bekleyen hak sahibi kardeşlerimize teslim ediyoruz.

640 bin metrekarelik bu alanda yürüttüğümüz Yeni Mamak Dönüşüm Projemizde önce mülkiyet sorunlarını çözüme kavuşturduk, ardından yeni yuvalarımızı yaptık.

Bundan önceki etaplarda; Yatıkmusluk’ta 396, Altıağaç, Karaağaç, Hüseyingazi’de 2 bin 134, Anayurt ve Gülseren’de 447 olmak üzere yaklaşık 3 bin konutumuzu tamamladık. Şu anda Altıağaç, Karaağaç ve Hüseyingazi, Anayurt ve Gülseren’de toplam yaklaşık bin 400 yeni yuvamızın yapımında da sona yaklaştık. En kısa zamanda, onları da hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz, yani inşallah Mamaklılarla yeniden buluşacağız, yeniden aynı heyecanı yaşayacağız.

Yeni Mamak Dönüşümü Projemiz kapsamında Mamak’ımıza toplamda 4 bin 921 konut kazandırmış olacağız. Bir kez daha yeni yuvalarımız; Ankara’mız için, Mamaklı kardeşlerimiz için, hak sahibi vatandaşlarımız için hayırlı uğurlu olsun.”

“Ankara’ya 23 millet bahçesi kazandırıyoruz”

“Ankara’ya 23 millet bahçesi kazandırıyoruz.” diyen Kurum, “Mamak’ımıza da toplam büyüklüğü yaklaşık 500 bin metrekare olan 3 millet bahçesi kazandıracağımızın sözünü vermiştik. Üreğil Millet Bahçemizi, hemşerilerimizin hizmetine sunmuştuk. İnşallah Altıağaç ve İmrahor Millet Bahçelerimizde de çok yakında ilk fidanlarımızı dikeceğiz. Bunun yanı sıra Mamak Dutluk Mahallemizde gençlik merkezi ve camimizi, inşallah önümüzdeki yıl bitireceğiz. İller Bankamız eliyle; Mutlu Ege Spor Kompleksimizin yapımına devam ediyoruz. Bu tesisimizi de Temmuz ayında sizlerin hizmetine sunacağız.” bilgisini verdi.

Muhalefete 6 soru!

Muhalefetin eser ve hizmet merkezli tartışmalardan ısrarla kaçtığını, çünkü eser üretme, proje yapma konusunda söyleyecek sözleri bulunmadığını, geleceğe dönük çalışmaları, projeleri ve vizyonları olmadığını söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, eğitime, ticarete, ihracata, üniversite sayısına, yollara, köprülere, hastanelere, AK Parti’nin devrim niteliğindeki yatırımlarına hiç girmeden sadece çevre ve şehircilikten 6 soru sormak istediğini belirtti. Kurum sorularını şu şekilde sıraladı:

“Biz depreme karşı, ülkemizin 81 ilinde 20 yıldır canla başla dönüşüm faaliyetleri yapıyoruz. Onlara şunu sorun, ‘Türkiye’yi depremlere karşı nasıl hazırlayacaksınız?’ inanın cevap alamazsınız...

Biz bugüne kadar 3 milyon yeni yuva yapmışız. 12 milyon insanımızı ev sahibi yapmışız. Bunun dünyada eşi benzeri yok. Onlara soralım. ‘Siz bunun üzerine koyacak mısınız? Kaç aileyi ev sahibi yapacaksınız?’ Cevap alamazsınız...

Biz dünyanın en yaygın yeşil alan çalışmasını yaparak 400’ü aşkın millet bahçesi yapmışız. Onlara soralım. ‘Sizin yeşil alan hedefiniz nedir?’ Açık söylüyorum. Yine cevap alamazsınız…

Biz bu ülkede 40 milyon vatandaşımızın 100 yıldır süren imar sorununu çözmüşüz, mülkiyet hakkına kavuşturmuşuz. Onlara soralım ‘Siz mülkiyet konusunda ne yapacaksınız?’ Yine cevap alamazsınız. Çünkü böyle bir dertleri yok…

Biz bu ülkede hem terörün belini kırmışız, hem de yakıp yıktıkları onlarca şehri on binlerce konut ve iş yerini yeniden imar etmişiz. Onlara soralım ‘Teröre karşı projeniz nedir? Kürt kardeşlerimizin yaşadığı şehirlere dair hedefleriniz nelerdir?’ Yine cevap alamazsınız…

Mamaklılar çok iyi bilirler. Bizden önce bu ülkede tesisleşme, altyapı yoktu. Şehirlerimiz adeta afedersiniz pislik içindeydi. Sularımız akmaz, akanlar da pis akardı. Biz geldik, yüz milyarlarca liralık yatırımla binlerce arıtma tesisi, binlerce katı atık tesisi yaptık, geri dönüşüm tesisleri, Sıfır Atık Projesini başlattık. Ülkemizi baştan sona 20 kere dolaşacak su, kanalizasyon, doğal gaz hatları inşa ettik. Şimdi, yoldan çevirip sorun bunlara; ‘Sizin çevreye dair, iklim değişikliğine dair, altyapıya dair projeniz var mıdır, varsa nedir?’ deyin, inanın verecek tek bir cevapları yok. Çünkü böyle bir gündemleri yok. Böyle bir dertleri yok, hayalleri yok…

Biz Kastamonu, Rize, Artvin, Antalya, Muğla, İzmir, Elazığ ve Malatya’da yaşanan afetlerde milletimizin yanına koştuk. Bütün bu şehirlerimizde tarihin en büyük dönüşümlerine imza attık. Milletimizi sıcak yuvalarına kavuşturduk. Onlara sorun; ‘Bu afetler yaşanırken neredeydiniz? Allah göstermesin yarın bu ülkede bir afet yaşansa ne yapacaksınız?’ İnanın; yine cevap alamayacaksınız. Çünkü bunların millet diye bir derdi yoktur…”

“Ankara’mızı kişisel kariyer peşinde koşanların insafına terk etmeyeceğiz”

Ankara’yı kişisel kariyer peşinde koşanların; gözü projede yatırımda değil tabelada, reklamda, algıda olanların; seçilir seçilmez ikbal peşine düşenlerin insafına terk etmeyeceklerini ifade eden Bakan Murat Kurum, “İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başta Başkentimiz olmak üzere tüm şehirlerimizi; milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, teşkilatlarımızla ve aziz milletimizle, hep birlikte el ele, gönül gönüle istikbale taşıyacağız.” şeklinde konuştu.

Kura çekiliş törenine AK Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan, Mamak Kaymakamı Ali Sırmalı, AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, AK Parti Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Çakmak, AK Parti Ankara Gençlik Kolları Başkanı Burak Yıldız, AK Parti Mamak İlçe Başkanı Erhan Sarıgöl, MHP Mamak İlçe Başkanı Av. Mustafa Esen ve hak sahipleri katılırken; AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ve Mamak Belediye Başkanı Murat Köse de birer konuşma yaptı.

Kura çekilişi için yeniden kürsüye davet edilen Bakan Kurum, “Hak sahiplerinin sesi olan Mehmet Parlak amcamız yeni ameliyat olmasına rağmen sizler için buraya geldi. Çok teşekkür ediyorum ve kendisini yormadan duygularını almak istiyorum.” dedi. Mehmet Parlak ise Bakan Murat Kurum’un mahalleye geldiğini öğrendiğinde bir taksiye binerek yanına geldiğini belirterek şöyle dedi:

“Taksiden indim ve Sayın Bakanımız Murat Kurum’un yanına gittim. Derdimizi anlattım. Sayın Bakanımız ise 6 ay içinde temellerini atacaklarını söyledi. Atmamaları durumunda ne olacağını sordum. O da bana ‘6 ay içinde atmazsam bu işi bırakırım’ dedi. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Sayın Bakanımızdan Allah razı olsun.”

Ardından geçilen çekilişte ilk kurayı, hak sahiplerinden Ganime Yalçın adına Murat Kurum çekerken, 548 konut hak sahiplerine teslim edildi.

Editör: TE Bilisim