Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırılar nedeniyle yükselişe geçen ve 134 dolar ile tarihi zirvesini gören brent petrolde fiyat oynaklığı sürüyor.

Kapanışını 117 dolar dolaylarında gerçekleştiren brent petrolün varil fiyatı bugün 122 doların üzerinde güne başladı.

İlerleyen saatlerde ise 15 dolar birden düşen ve yüzde 10’un üzerinde değer kaybı yaşayan brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasada 107 doların altında işlem görüyor.

TARİHİ ZİRVEYİ GÖRMÜŞTÜ

Söz konusu savaş nedeniyle 134 dolar seviyelerine yükselen ve Türkiye’de de akaryakıt fiyatlarında büyük oranda yükselen brent petrol varil fiyatı geçtiğimiz hafta 122 dolar seviyelerini görmüştü.

Fiyatlardaki düşüşte, artan Kovid-19 vakaları karşısında Çin'in Şangay kentinde sokağa çıkma yasağının devreye alınması etkili oldu.

Söz konusu yasağın ne kadar süreceği bilinmezken, süreç boyunca iki aşamalı Kovid-19 testi uygulanacağı belirtildi. Öte yandan ülkenin Huangpu bölgesinde de 28 Mart - 1 Nisan döneminde kapanma ilan edildi.

Dünyanın ikinci en büyük petrol tüketicisi Çin'de, artan Kovid-19 vakaları karşısında alınan tedbirler, talep düşüşü endişelerini artırıyor ve fiyatları aşağı yönlü baskılıyor.

Öte yandan, perşembe günü gerçekleştirilecek 27. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı Bakanlar Toplantısı'nda grubun önceki aylardan daha hızlı bir şekilde petrol üretimini artırmayı başaramayacağına yönelik beklentiler de fiyatlarda baskı oluşturuyor.

OPEC+ grubu, ana tüketici ülkelerin petrol açığını kapatmak ve fiyatları düşürmek için küresel pazara daha fazla ham petrol pompalama çağrısı yapmasına rağmen bu çağrılara yanıt vermiyor.

Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı, Rusya'ya bazı ülke ve ithalatçı şirketlerin uyguladıkları ilave yaptırımlar nedeniyle petrol üretiminin nisanda günlük 3 milyon varil azalabileceğini tahmin ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 114,98 ile 115,85 dolar aralığının direnç, 113,07 ile 112,03 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim