Pakistan’da bir süredir devam eden siyasi kriz erken seçim kararıyla sonuçlandı. Muhalefetin İmran Han hükümetine yönelik güvensizlik oylaması Meclis Başkanı’nın kararıyla reddedildi. İmran Han oylamanın reddedilmesini memnuniyetle karşılarken Cumhurbaşkanı Arif Alvi’ye verdiği erken seçim tavsiyesine olumlu yanıt aldı.

ERKEN SEÇİM KARARI

Alvi, Han’ın tavsiyesi üzerine Meclisi feshetti. Han ise hükümetin feshedildiğini duyurdu. Pakistan Enformasyon Bakanı Farrukh Habib seçimlerin 90 gün içinde yapılacağını açıkladı. Habib ayrıca anayasanın 224. maddesi uyarınca Başbakan Han'ın görevine devam edeceğini söyledi.

Muhalefet tarafı ise oylamanın reddini kabul etmeyerek kararı yargıya taşıyacağını duyurdu. Ayrıca Pakistan Ordusunun da yaşanan gelişmelere dair açıklama yapması bekleniyor.

HALK GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Ülkedeki siyasi gelişmeler halk tarafından da yakından takip ediliyor. Yaşanan gelişmelerin ardından Başbakan Han'ın destekçileri meclis önünde sevinç gösterisinde bulundu. Güvensizlik oylamasının reddedilmesini protesto eden muhalefet destekçileri ise parlamento önünde hükümet karşıtı sloganlar attı.

NE OLMUŞTU?

Pakistan'da Başbakan İmran Han hükümetine karşı bugün güvensizlik oylaması yapılması kararlaştırılmıştı. Han'a karşı güvensizlik oylaması önergesi, 28 Mart'ta ülkenin parlamentosunda 161 "evet" oyuyla kabul edilmişti.

Hükümetin ittifak kurduğu partilerin güvensizlik oylamasında muhaliflerin yanında yer alacağını açıklamasıyla Meclis üstünlüğü, muhalefet blokuna geçmişti.

ABD'NİN PARMAK İZİ

Han, dün, ilgili güvensizlik oylamasına yönelik yaptığı açıklamada, "(Muhalefetin) Beni görevden alma girişimi, ABD’nin iç politikamıza açık müdahalesidir." ifadesini kullanmıştı.

Tüm bu gelişmelerin ardından meclis ve hükümet feshedildi. Bu çerçevede Pakistan’da 90 gün içinde erken seçim yapılacak. Pakistan'da şimdiye kadar seçilerek göreve gelen sivil hiçbir başbakan, kanuni görev süresini tamamlayamadı. Han, 2018 yılının Ağustos ayından bu yana Pakistan Başbakanı olarak görev yapıyor.

Editör: TE Bilisim