Pakistan son günlerde yaşadığı siyasi krizle çalkantılı günler geçiriyor. Erken seçim kararı ile krizi atlatmaya çalışan ülkede krizin atlatılması için meraklı bekleyiş sürüyor. İmran Han bu süreçte halktan destek talep ediyor.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, tansiyonun yüksek olduğu Pakistan’daki siyasi krizin deyim yerindeyse deşifresini yaptı.

      (TBMM İdare Amiri ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin)

Ali Şahin Lisans ve yüksek lisansını Pakistan Karaçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde tamamladı. Bölgeyi iyi bilen önde gelen isimlerden olan Şahin Twitter üzerinden yaptığı analizde şu ifadelere yer verdi. İşte Ali Şahin’in kaleminden Pakistan’daki siyasi krizin deşifresi:

PAKİSTAN’DA NE OLDU?

Pakistan’da ne oldu? Pakistan’da 8 Mart tarihinden bu yana yaşanan siyasi bunalım 3 Nisan tarihinde İmran Han hükümeti aleyhine verilen gensorunun Meclis Başkanı Kasım Suri tarafından Anayasının 5. Maddesi uyarınca reddedilmesi ile yeni bir sürece evrilmiş bulunuyor.

Peki, Pakistan’da ilk kez alışılmışın dışında sonuçlanan bu siyasi türbülans sürecine nasıl ve neden gelindi, nasıl sonuçlandı?

Öncelikle şu hususun altını çizmek lazım söz konusu siyasi buhran Pakistan’da bir ilk değil…

Bundan önce de kimi zaman askeri darbelerle, kimi zaman dış kaynaklı üretilmiş siyasi buhranlarla, kimi zaman meclislerin feshi ile sonuçlanan demokrasilere müdahaleler yaşandı. Bu kez farklı olan tek şey ise ilk kez böyle bir müdahalenin belki de başarısız olması…

CIA’NIN PARMAK İZİ

Pakistan’ın güçlü liderlerinden Benazir Bhutto öldürülmeden 1 ay önce tamamladığı hatıratında (Doğu’nun Kızı) her ne zaman ülkede istikrar, büyüme, kalkınma hızı ve ivme yakalansa CIA’nın “tekerlek durdurma” operasyonları ile Pakistan’ın önünü ve hızını nasıl kestiğinden bahseder.

Pakistan siyasi tarihinin ve dünya kadın siyasetinin en güçlü siyasi figür ve liderlerinden biri olan Benazir Bhutto’nun 2007 yılında bir suikastla ortadan kaldırılması da Pakistan’a yapılmış bir siyasi operasyon ve “tekerlek durdurma” eyleminin ta kendisiydi…

“İMRAN HAN İLE MÜMKÜN DEĞİL”

Gelelim bugüne. İmran Han, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’yı işgal ettiği süreçte 23-24 Şubat tarihlerinde Pakistan’ın doğal gaz ve tahıl ihtiyacı için temaslarda bulunmak üzere Rusya’ya bir ziyaret düzenledi ve Putin ile görüşmelerde bulundu.

7 Mart tarihinde Pakistan ABD Büyükelçisi ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Donald Lu arasında Washington’da gerçekleşen resmi bir görüşmede Donald Lu, “İmran Han iktidarda olduğu sürece ilişkilerimizde ilerleme olması mümkün değil” şeklinde bir cümle kuruyor.

          (Pakistan Başbakanı İmran Han, Meclis'e hitap ederken)

MANİDAR ZAMANLAMA

Ve bu cümleden tam bir gün sonra 8 Mart tarihinde Pakistan’da 2018 yılında yapılan seçimlerle 342 milletvekilinin 155’ini alarak bir koalisyon hükümeti kurmuş olan İmran Han ve PTI hükümetinin düşürülmesi için gensoru verilmesi gündeme geliyor…

Yaklaşık 1 ay süren siyasi krizin ardından 3 Nisan Pazar günü gensoru oylaması için toplanan parlamentoda Meclis Başkan Vekili Kasım Suri gensorunun Anayasanın 5. Maddesine aykırı olduğu gerekçesi ile muhalefetin gensoru önergesini işleme koymayarak reddediyor.

HİÇBİR HÜKÜMET BAŞARAMADI

Muhalefetin itirazları altında Başbakan İmran Han aynı gün Cumhurbaşkanı Arif Alvi’ye çağrıda bulunarak parlamentonun feshedilmesi ve 90 gün içinde seçimlere gidilmesi tavsiyesinde bulunuyor. Pakistan Parlamentosu feshediliyor ve seçim kararı alınıyor.

Pakistan siyasi tarihinde bugüne kadar hiçbir hükümet 5 yıllık iktidar ömrünü tamamlayabilmiş değildi. Alınan erken seçim kararı ile bu gelenek yine bozulmamış oldu. Peki, Pakistan’da yaşanan bu siyasi kriz ve türbülansın kökenlerinde neler yatıyor:

Öncelikle Pakistan, Batı için Türkiye gibi kendi başına bırakılacak bir ülke değil. Bunun birkaç önemli nedeni var:

1- Pakistan nükleer güç ve yeteneğe sahip Müslüman tek ülke.

2- Çin ve Rusya’ya komşu ve iyi ilişkiler peşinde olan bir ülke.

3- Jeopolitik konumu son derece önemli.

        (İmran Han'ın 2019 yılında gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinden...)

ERDOĞAN’I ROL MODEL ALIYOR

Ancak tüm bunlardan çok daha önemlisi kalkınma ve büyümede, tam bağımsız olma yolunda Pakistan, Türkiye’yi, İktidardaki Pakistan Adalet Hareketi Partisi AK Parti’yi, Pakistan’ın karizmatik ve güçlü lideri İmran Han ise Recep Tayyip Erdoğan’ı model olarak alıyor.

Pakistan’da gerçekleşen ve benim de bulunduğum toplantıda İmran Han, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a kendimizi ve Pakistan’ı AK Parti’nin Türkiye’de iktidara geldiği ilk günde gibi hissediyor ve sizin başladığınız yerden sizin tecrübelerinizle ilerlemek istiyoruz demişti.

TEKERLEK DURDURMA OPERASYONU BOŞA ÇIKTI

Süreci izah edecek diğer önemli husus İmran Han faktörü. Batı, Müslüman ülkelerin başında güçlü, kudretli Batı’nın ekseninden çıkıp kendilerini ve kararlarını sorgulayacak liderler istemiyor. Talimat alacak liderler istiyor. Bir Pakhtun olan İmran Han bu tanıma uymayan bir lider.

Görünen o ki İmran Han, Pakistan siyasi tarihinde ilk kez Pakistan’ın tekerine sokulan çomağı kırdı ve tekerlek durdurma operasyonunu boşa çıkardı. Muhtemelen bunun İmran Han ve PTI için sonuçları olacak. Kurulu düzeni ilk kez bozan İmran Han ve PTI’ın çok dikkatli olması lazım.

HİÇBİR ŞEY ARTIK ESKİSİ GİBİ DEĞİL…

Batı bundan önce de Pakistan siyasetinde Batı’nın yörüngesinden çıkan, çizdiği kırımızı çizgileri aşan Pakistan halkıyla bütünleşmiş Zülfikar Ali Bhutto, Ziyaul Hak, Benazir Bhutto, Nawaz Şerif gibi güçlü siyasi liderlerin hız almış ve ilerleyen tekerlerini çomak sokarak durdurdu.

Ancak yaşlılık ve buna bağlı bir demans süreci yaşayan Batı’nın anlayıp, yüzleşmek ve kabullenmek zorunda olduğu bir önemli konjonktürel süreç var. Ne ABD eski ABD, ne AB eski AB, ne Türkiye eski Türkiye, ne de Pakistan eski Pakistan. NOKTA.

Editör: TE Bilisim