HABER MERKEZİ - Sayıları 10 milyonu bulan başıboş sokak köpekleri, Türkiye’nin en büyük meselelerinden biri haline dönüşürken, 2022 yılının sadece ilk çeyreğinde 92 vatandaş saldırıya maruz kaldı. Bu saldırılarda çoğunluğu kadın ve çocuk 89 kişi yaralanırken, hayvanlardan kaçarken araçların çarptığı Mahra Melin Pınar (10), Gönül Karaoğlu (17) ve Rabia Kallı (20) vefat etti.

Türkiye genelinde neredeyse her yerde sürüler halinde gezen ve savunmasız küçük çocuklara, yaşlılara saldıran başıboş sokak köpekleri, artık bir güvenlik sorunu haline geldi. Sayıları kimi kaynaklara göre 10 milyon olduğu tahmin edilen başıboş köpekler, gerek kent yaşamı gerekse de gıdaya erişmekte çektiği zorlukla saldırganlaşarak birer tehdit haline dönüştü. Son zamanlarda köpeklerinin saldırısına artarken bazı kitleler bu olaya sessiz kalıyordu.

SORUN KONUŞULMAYA BAŞLANDI

22 Aralık 2021 tarihinde Gaziantep’te yaşanan alayın ardından köpek sorunu Türkiye gündeminde birden tartışma konusu oldu. 4 yaşındaki Asiye Ateş’in 2 pitbull tarafından saldırıya uğradı. Kamuoyunda sessiz kalabalıkların bir süredir dile getirdiği bu sorun artık herkes tarafından da tepki topladı. 21 Ocak Cuma günü Twitter’da 40 bin tweet atıldı. Olay Türkiye gündeminde ilk sıraya oturdu.

5199 SAYILI KANUN HAYVANI KORUDU İNSANI ÖLDÜRDÜ

Sorunun çözümü için aranan yollarda tıkandı. Birçok ülkenin aksine Türkiye’de yakalama, itlaf ve toplama gibi tedbirler bulunmuyor. 2004 yılında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kabul edildi. Bu kanunun ardından 2006 yılında Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği çıkarıldı. 5199’a göre başıboş köpekler bulunduğu yerden toplatılamaz ve herhangi bir saldırı durumunda rehabilite edilmek üzere 15 gün rehabilite edilmek için alınır ve daha sona alındığı yere geri bırakılır maddesi bulunuyor.

YASAL EKSİKLİK SORUNU DEVLEŞTİRDİ

Yakalama-itlaf-toplama gibi uygulamaların olmaması, hayvan sahiplenmeyi sıkı kurallara bağlayan düzenlemelerin olmaması, hayvan sahiplerinin hayvanları sokağa bırakmasının önünde yasal engel olmaması, petshoplarda yasaklı ırklar dâhil her türlü köpeğin ticaretinin denetimsizlik yüzünden yaygınlaşması gibi birçok yasal ve denetimsel eksiklik Türkiye’de başıboş köpek popülasyonun hızla artmasına sebep oldu. Bu da köpek saldırılarının da önüne geçilemez hale getirdi.

Editör: TE Bilisim