Yerli ve milli üretim savunma araçlarıyla tüm dünyada kendinden bahsettiren Türkiye, savunma sanayii alanında her geçen gün daha da gelişiyor. Türkiye, ürettiği insansız hava araçlarıyla adete geçilemez bir orduya dönüştü.

Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleri doğrultusunda yerli ve milli savunma sanayiinde her geçen gün önemli adımlar atıldı. Doğru yatırımlarla modern bir ulusal savunma altyapısının oluşturulması için yoğun çaba harcanılıp hayati alanlarda oldukça başarılı sonuçlar alındı. Türk savunma sanayii şirketleri de, son dönemde elde ettikleri cirolarla rekorlar kırarken, ulaşılan ekonomik büyüklükler şirketleri uluslararası kıyaslamaların yapıldığı listelerde üst sıralara taşıdı. Özellikle Türk SİHA’larının Suriye’de, Irak’ta, Libya’da, Azerbaycan’da ve son olarak Ukrayna’daki başarısı, dünya ülkelerinin sipariş talepleriyle sonuçlandı. Türkiye ürettiği insansız hava araçlarıyla adeta bir ordu kurdu. Gelin üretilen ve üretimi devam eden bu araçları biraz yakından tanıyalım.

Bayraktar TB2 SİHA: Keşif ile istihbarat görevleri için orta irtifa-uzun havada kalış süresi sınıfına giren Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA), üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisiyle tamamen otonom taksi, kalkış, normal seyir ve iniş kabiliyetine sahip. 300 bin saatten fazla uçan TB2; TSK, MİT, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2014 yılından bu yana aktif olarak kullanılıyor. TB2, yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapabilir ve dört akıllı mühimmata kadar faydalı yükü hedefe ateşleyerek imha etmesini sağlayabilir.

Akıncı TİHA: İlk uçuşunu 6 Aralık 2019’da gerçekleştiren Akıncı Taaruzi Silahlı Hava Aracı, envantere dahil oldu. Seyir hızı 200 knots, azami kalkış ağırlığı ise 6 ton olan AKINCI, 40 bin feet irtifaya kadar yükselebiliyor ve 24 saat uçuş gerçekleştirebiliyor. 1,5 ton faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olarak geliştirilen Akıncı, gelişmiş yapay zeka, 3 yedekli otopilotla milli uydu haberleşme sistemine sahip.

Bayraktar TB3 SİHA: Kısa pistli gemilerden kalkış yapabilecek Bayraktar TB3 SİHA 2022 yılı içerisinde ilk uçuşunu yapacak. Bayraktar TB3’ün ilk olarak ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi’nde kullanılması planlanıyor. Bayraktar TB3, Bayraktar TB2’ye kıyasla kısa pistlerden kalkış kabiliyetinin yanında daha yüksek faydalı yük kapasitesine (150 kg’ye karşı 280 kg) ve taşıma esnasında alandan tasarruf için katlanabilir kanatlara sahip olacak.

MİUS Bayraktar Kızılelma: Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projesi Bayraktar Kızılelma’nın ilk prototipinin üretim geliştirme modeli entegrasyon hattına girdi. TCG ANADOLU gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak olan Bayraktar KIZILELMA bu sayede denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek olan Kızılelma’nın 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedefleniyor. Planlanan bin 500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. Kızılelma’nın ilk uçuş testini 2023 yılında gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Anka İHA: Elektro optik, kızılötesi, lazer işaretleyici, lazer mesafe bulucu kamerasıyla 1700 kilogram azami kalkış ağırlığına sahip ANKA, 30 saati aşan süre havada kalabiliyor. 23 bin fit irtifada görev gerçekleştirebilen ANKA, 30 bin fit irtifa tavanına sahip bulunuyor. 250 kilometreyi aşan görüş hattı link menziliyle görev yapan ANKA, 350 kilogram faydalı yük taşıyor. ANKA, güçlü yerli motoru sayesinde uzun süreli görevlerde üstün performans sergiliyor.

Görev yapan bazı İHA’lar ise şöyle; AKSUNGUR İHA, Karayel İHA, Alpin İnsansız Helikopter, Kargu Döner, Kanatlı Kamikaza, Songar Silahlı İHA, Togan Gözcü İHA Sistemi, Şimşek Kamikaze İHA, Alpagu Sabit Kanatlı Kamikaze, Altınay İHA

Editör: TE Bilisim