Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarak ABD’ye sığınmaya çalışan Meksikalı mültecileri kışın soğuktan, yazın ise açlıktan ölüme terk eden, kabul ettiklerini ise insani olmayan şartlar alında esir tutan ABD, Rusya’nın saldırılarından kaçan Ukraynalı mültecilere kucak açtı.  

ABD Göçmenlik Dairesi yetkililerinin, Meksika sınırından giriş yapmaya çalışan Ukraynalı mültecilerin sayısını artırmaya çalıştığı belirtildi.

Associated Press’in sınırdaki yetkililere dayandırdığı haberinde, Meksika’nın Tijuana kentinin ABD’ye kara yoluyla sığınmak isteyen Ukraynalıların son durağı haline geldiği kaydedildi.

Tijuana’da dün itibarıyla 1000 kadar Ukraynalı mültecinin ABD’ye giriş yapmak için beklediği, bunların çoğunun Tijuana Havalimanı'ndan ABD’deki Slav kiliselerine bağlı gönüllüler tarafından alınarak sınıra getirildiği bildirildi.

“SADECE UKRAYNALI MÜLTECİLER”

Tijuana Havalimanı'nda “Sadece Ukraynalı Mülteciler” yazılı işaretlerle gelenlerin gönüllüler tarafından karşılanarak ABD sınırına kayıt için getirildiği ifade edildi.

Tijuana Göçmenlik Dairesi Başkanı Enrique Lucero, ABD'li yetkililerin, geçici olarak halka kapalı sınırdaki yoldan günde ortalama 600 Ukraynalı mülteciyi San Diego’ya geçirmeye çalıştığı bilgisini paylaştı.

Ukraynalı mültecilere gönüllü olarak yardım eden ABD’deki bir kilise mensubu Vlad Fedoryshyn, ABD önceki haftalarda günde birkaç yüz Ukraynalı mülteciyi içeri alırken son günlerde bu sayının arttığına dikkati çekti.

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Ofisi (CBP) ise ABD’ye alınan Ukraynalı mülteciler konusunda net bir rakam vermekten kaçınarak, insani nedenlerden dolayı San Diego’daki tesisleri genişlettiklerini ve işlemleri artırdıklarını kaydetti.

BİDEN ‘100 BİN UKRAYNALI MÜLTECİ ALACAĞIZ’ DEMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden, geçen ay yaptığı açıklamada, ülkeye 100 bin Ukraynalı mülteci alacaklarını duyurmuştu.

Uzmanlar, Avrupa’daki konsolosluklarda işlemlerin uzun sürmesi nedeniyle büyük çapta mülteci alımının Meksika’dan kara yoluyla gerçekleşebileceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

Öte yandan, bir aydan fazladır devam eden Rusya- Ukrayna savaşı için 100 bin mülteci sözü verilirken, ABD’nin 11 yıldır süren Suriye savaşından kaçan sadece 20 bin kişiyi ülkeye kabul etmesi ise eleştirilere neden olmuştu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine (BMMYK) göre, Rusya'nın saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan bu yana, yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere Ukrayna'dan yaklaşık 4 milyon 400 bin kişinin komşu ülkelere geçtiği belirtiliyor.

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de bu süreçte Ukrayna içinde 7,1 milyon sivilin yerinden edildiğini tahmin ediyor.

Meksika sınırından Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD), Rio Grande nehri üzerinden geçmeye çalışırken boğulan El Salvadorlu baba ve tişörtü içindeki 23 aylık bebeğinin fotoğrafı dünya gündemine oturmuştu.
Rio Grande nehri, Meksika sınırından ABD’ye geçmeye çalışan göçmenler için ölümcül rotalardan biri. 2018 yılında bu sınırda 283 göçmen ABD'ye geçmeye çalışırken ölmüştü.
Editör: TE Bilisim