Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Kartal Orhantepe Mahallesinde Büyük Dönüşüm” Temel Atma Töreni’ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük Türkiye yürüyüşüne 1994 yılında İstanbul’dan başladığını söyleyen Bakan Murat Kurum, bu yürüyüşün kelebek etkisi misali dalga dalga büyüdüğünü ve kesintisiz 20 yıllık AK Parti iktidarını Türkiye’ye kazandırdığını belirtti.

“İstanbul’un depremden daha öncelikli bir gündemi yoktur”

İçerisinde millet kıraathanelerinden camilere, bisiklet yollarından mesire alanlarına, yürüyüş parkurlarından spor alanlarına kadar pek çok sosyal donatının bulunduğu 43 millet bahçesiyle İstanbul’daki yeşil alan miktarını artırdıklarını ifade eden Bakan Kurum, fakat İstanbul’un bir deprem şehri olduğunu hatırlatarak, “İstanbul’umuzun depremden ve kentsel dönüşümden daha öncelikli bir gündemi yoktur.” dedi.

Bakan Kurum, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ne yazık ki ülke topraklarımızın yüzde 66’sı deprem riski altında ve nüfusumuzun yüzde 71’i bu alanlarda yaşıyor. Sadece 100 yılda 80 bin kardeşimizi depremler nedeniyle kaybettik. Bizim inancımız şunu öğütlüyor: ‘Tedbirini al, takdiri Allah’a bırak.’ Büyük Türkiye’nin lideri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012 yılında ortaya koydukları vizyonla ‘Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm’ çalışmalarımızı başlattık. Bugüne kadar 3 milyon konutumuzu dönüştürdük. Böylelikle 12 milyon vatandaşımızın hayatını güvence altına aldık. Şu anda ülkemizin dört bir yanındaki şantiyelerde 120 milyar lira yatırım bedeliyle, 350 bin kentsel dönüşüm ve sosyal konutumuzu hızla dönüştürüyoruz. Gönülden söylüyorum; yastığa başımızı koyduğumuzda, sabah gözümüzü açtığımızda aklımızda hep kentsel dönüşüm var. Hayalimiz, duamız, hedefimiz; inşallah 2035 yılına kadar Türkiye’nin deprem riski olan bölgelerinde kentsel dönüşüme girmemiş hiçbir binamızı bırakmamaktır, evelallah bırakmayacağız.”

Yeşilyurt Apartmanı’nda 21 vatandaş hayatını kaybetmişti

İstanbul’un 39 ilçesinde on binlerce konutu dönüştürdüklerini, şimdi de İstanbul’da sahada 140 bin konutun inşasına süratle devam ettiklerini söyleyen Bakan Kurum, Orhantepe Mahallesi’nde 6 Şubat 2019 tarihinde Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesi sonucu 21 vatandaşın yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, “O acı günün üzerinden 1 yıl bile geçmeden, TOKİ eliyle bu alanda 105 konut, 20 dükkân inşa ettik. Hak sahibi vatandaşlarımıza teslim ettik. Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesinden sonra alandaki vatandaşlarımıza ücretsiz riskli yapı analizi imkânı sağladık. Vatandaşlarımız için irtibat ofisimizi açtık. Sizin taleplerinizi aldık ve yeni bir çalışmaya başladık. Sizlere bir söz verdik. Ada bazında yapacağız dedik. Etaplar hâlinde teslim edeceğiz dedik. Söz verdik ve sözümüzü tutmanın heyecanını, gururunu, onurunu yaşıyoruz. Hiçbir şekilde vatandaşımıza boş vaatlerde bulunmuyoruz, ne diyorsak harfiyen yerine getiriyoruz.” diye konuştu.

Orhantepelilere müjde!

Bakan Murat Kurum, Orhantepe’deki duruma ilişkin şu bilgileri ve müjdeyi verdi:

“Orhantepe’mizde; Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz eliyle; toplam yatırım değeri 650 milyon lira olan, 811 konut ve 144 dükkân olmak üzere 955 bağımsız bölümün yapımını başlattık. Şu anda 805 bağımsızın birimin inşaat çalışmalarına sahada devam ediyoruz. Bugün de kalan 150 bağımsız birimin temellerini atıyoruz. Tüm konutlarımızı ve dükkânlarımızı 2023 yılında teslim edeceğiz.

Orhantepeli kardeşlerimize bir müjdemizi daha sizinle paylaşmak istiyorum. Bu bölgede, riskli yapı tespiti yaptıran, ardından evini yıkan, hiç kimseyi açta açıkta bırakmayacağız demiştik. Ada bazlı dönüşüm içerisinde yer almayan ancak parsel bazında kalan 400 hak sahibi kardeşimizin yıktıkları her binanın da yerine yenisini yapıyoruz.

500 milyon yatırım bedeliyle, 23 binada 500 dairemizin inşaatlarına bu yıl içerisinde başlayacağız, 2 yıl içerisinde tamamlayacağız. Bu konutlarımızı da eklediğimizde Kartal Orhantepe’nin dönüşümünde 1500 konut sayısına ulaşacağız. Kartal’da sadece Orhantepe değil, şehrin her tarafında, tüm mahallelerimizde dönüşüme ara vermeden devam edeceğiz.”

Kartal Millet Bahçesi müjdesi

Kartal’da E-5’in kıyısında on yıllardır işletilen, bir süredir ‘nasıl bir projeye konu olacağı’ merak edilen taş ocağının, İstanbul’da şehir merkezinde kalan tek taş ocağı olduğunu hatırlatan Bakan Kurum, şu müjdeyi verdi:

“Şimdi Kartallı kardeşlerimizle, vatandaşlarımızla görüşerek bir karara vardık. Burayı doldurup peyzaj alanı yapabilirdik. Ama biz; titiz bir çalışma yürüterek; taş ocağının doğal durumunu ve içerisinde canlı hayatının başladığı suyunu koruyarak yeni bir projeye imza atıyoruz. Projemiz tamam. Tasarımlarımız tamam. Uygulama projemiz tamam.

Esentepe’deki taş ocağının yerine 313 bin metrekare büyüklüğünde, Kartal Millet Bahçemizin yapımına başlıyoruz. Haziran ayında Dünya Çevre Haftası’nda yapımına başlıyoruz. Emlak Konut’umuz yürütecek. İnşallah 2023 yılında, Dünya Çevre Günü’nde tamamlıyoruz, sizlere, Kartal’a, İstanbul’a armağan ediyoruz.”

Bakan Kurum, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul’dan başlattığı dönüşüme; daha büyük bir aşkla, daha büyük bir şevkle devam edeceğiz. Ne diyoruz? Durmak yok yola devam! İnşallah, 2022’yi İstanbul için bir şehircilik yılı yapacağız. Medeniyetlere yol gösteren, insanlık âleminin göz bebeği İstanbul’u yeniden ehline teslim etmek için, yeniden AK Belediyecilikle buluşturmak için hep birlikte, var gücümüzle çalışacağız.”

Editör: TE Bilisim