Pakistan'da Imran Khan hükümetinin düşürlmesi sonrası Ulusal Meclis'te yapılan oylamda, muhalefet bloğunun adayı Shahbaz Sharif ( Şahbaz Şerif) başbakanlığa seçildi.

PAKİSTAN'DA IMRAN KHAN HÜKÜMETİ NASIL DÜŞTÜ?

Süreç ilk önce Imran Khan hükümetine destek veren Birleşik Halk Hareketi (MQM) Partisi'nin koalisyondan çekilmesini açıklamasıyla başladı.

Imran Khan'ın 342 sandalyeli Ulusal Meclis'teki desteği 164'e düştü. Muhalefet ise 175 sayısına yükseldi. Böylelikle muhalefet Imran Khan hükümeti için güven oylaması talebinde bulundu.

Bu hamlenin ardından Pakistan Meclisi Başkan Yardımcısı Kasım Suri, muhalefet partilerinin güvensizlik oylaması önergesini yürürlüğe koymadığını ilan etti. Suri, kararını "Dış destekli bir komplonun parçası ve anayasaya aykırı olmasına" dayandırdı.

Başbakan Imran Khan, kararı "Meclis Başkan Yardımcısı rejim değişikliği girişimini durdurmuş ve uluslararası bir komploya izin vermemiştir" diye değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Arif Alvi de Imran Khan'ın önerisini kabul ederek meclisi dağıttı ve erken seçim sürecini başlattı.

Ancak Pakistan Yüksek Mahkemesi; alınan kararını hukuka ayrı bularak Imran Khan hükümeti için mecliste güven oyu yapılmasına karar verdi.

Cumartesi günü yapılan oylamada ise; Imran Khan hükümeti güven tazeleyemediği için düştü.

Editör: TE Bilisim