Fransa’da hafta sonu yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminden kimse galip çıkmadı. İkinci tura kalan mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) lideri Marine Le Pen ile yarışacak. Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen ile ikinci turda yarışacak olan mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sonuçların kesinleşmesi sonrası açıklamalarda bulundu.

180 DERECELİK DÖNÜŞÜM

Macron, oy kazanmak için Müslümanlara saldırırken seçimi kazanamayınca çark etti. 180 derecelik değişiklik gösteren Macron, “Laiklik yoluyla herkesin inanıp inanmamasına, ibadet etmesine izin veren bir Fransa istiyorum. Müslümanların veya Yahudilerin dinlerinin emrettiği gibi yemek yemelerini engelleyen bir Fransa istemiyorum, bu biz değiliz. Önümüzdeki günlerde onlara projemizin ihtiyaçlarını herhangi bir aşırı sağ projeden daha iyi sürdürülebilir bir şekilde karşıladığını göstereceğim.” dedi.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI

Geçtiğimiz yılda Macron döneminde Müslümanları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilen ve İslam karşıtlığı üzerine kurulu olarak bilinen yasa tasarısı Ulusal Meclis’te kabul edilmişti. 70 maddelik yasa tasarısı, ülkedeki Müslümanların hayatının neredeyse her alanına müdahale edilmesini öngörüyordu. Kamuya açık yerlerde başörtüsü takılması, çocukların evde eğitim alması, doktor tercihi bile kısıtlanıyor.

LE PEN’E DESTEK

4 adaydan ikinci turda Macron oy verilmeye çağrısı yapıldı. Ayrıca yapılan anketlerde Macron’un ikinci turda favori aday olarak gösteriliyor. Aşırı sağcı ve nefret söylemleriyle gündemde olan Yeniden Fetih (Reconquete) Partisi lider Eric Zemmour ikinci turda seçmenlerini Le Pen’e oy vermeye çağırmıştı. Milletvekili Nicolas Dupont-Aığnan da Le Pen’e oy vermeye çağırmış, “Le Pen’e oy vereceğim ve oy vermeye çağırıyorum” demişti.

Editör: TE Bilisim