Türkiye'de önemli bir sebze üretim merkezi olan Kilis'te, üretilen sebzeler, başta Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Adana olmak üzere çevre il ve ilçelere gönderiliyor. Suriye sınırına sıfır noktada üretimine başlanan marul, tüccarlar tarafından tarladan alınarak, büyük şehirlere götürülerek satılıyor. Kilis'te en kaliteli birinci sınıf marulun tanesi tarladan 2 TL'ye tüccar tarafından alınıyor. Marketlerde ise ortalama 10 ile 15 TL arasında değişen fiyatlarla vatandaşa satılıyor.

ÜRETİME ARA VERMİYORLAR


Kilis Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kara, Kilis'te her şart ve koşullar çiftçilerin üretime devam ettiğini ifade ederek, "Marul tarlada 2 TL, marketlerde 10 TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor. Girdi maliyetlerinin artmasına rağmen, üretime devam ediyoruz. Üretime devam etmek mecburiyetindeyiz" dedi.

"ARACILAR DAHA ÇOK KAZANIYOR"

Ziraat Mühendisleri Odası Kilis Temsilcisi Güven Özdemir, Kilis'te 5 bin dekar alanda yeşillik üretimi yapıldığını ifade ederek, "Dekarda ortalama 3 bin adet marul çıkıyor. Tarlada birinci sınıf marul 2 TL, marketlerde 10 TL, 2 TL'den üreticiden alınıyor, markete gidene kadar 10-15 TL oluyor. Aracılar daha çok kazanıyor" dedi.

Marul üreticisi Mehmet Şentiyraki, "Marketlerde marul çok pahalı burada tarlada 2 TL'ye veriyoruz. Marketlerde 8-10 TL arasında satıyorlar" dedi.

"ÜRETİCİ PAZAR YERİ TALEBİNDE BULUNDUK"

Kilis Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Mesut Özgür, marulun ortalama tanesi 2 TL'ye tarladan çıkışı olduğunu ifade ederek, "Marketlerde 10 ile 15'e kadar fiyatları çıkıyor. Bunun önüne geçebilmek için yetkililerden üretici pazar yeri talebinde bulunduk. Bununla ilgili çalışma var, inşallah, yakında faaliyete geçerse, tarladan sofraya hem üreticinin hem tüketicinin menfaatine olacaktır" diye konuştu.

KAYNAK: İHA

Editör: TE Bilisim