Son dakika 27 mayıs 1960 darbesi haberleri ve 27 mayıs 1960 darbesi ile ilgili haber, yorum ve analizler Diriliş Postası’nda.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "27 Mayıs 1960 darbesinden yaklaşık 16 ay sonra 16 ve 17 Eylül 1961 tarihinde gerçekleşen idamların acısı milletimizin yüreğini dağlamıştır." ifadelerini kullandı.
Yassı Ada nasıl gidilir? Yassı Ada (Demokrasi ve Özgürlükler Adası) nerede? gibi sorular merak konusu oldu. Bugün nasipse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katılımı ile Demokrasi ve Özgürlükler Adası (Yassıada) açılıyor. Maliye Bakanı Hasan Polatkan, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Eski Başbakan Adnan Menderes’in idamının gerçekleştirildiği Yassı Ada’nın nerede olduğu ve nasıl gidildiği merak konusu oldu. Peki Yassı Ada nasıl gidilir? Yassı Ada (Demokrasi ve Özgürlükler Adası) nerede?
27 Mayıs 1960, Türkiye için bir kâbusun simgesi. 27 Mayıs, darbelerin anası… Bir Başbakan’ı ve iki bakanı ipe götüren süreç… Öyle bir süreç ki; pek çok utancı da beraberinde getirdi. Darbeci zihniyet, darbeyi yıllarca bayram günü olarak kutladı. 27 Mayıs mağduru siyasilerin çocukları okullara alınmadı. Çocuklar alay konusu edildi. Aileler itibarsızlaştırıldı. Halkın iradesini hiçe sayan,...
Takvimlerin 27 Mayıs 1960 tarihini gösterdiği gün Türkiye yakın tarihinin en karanlık darbesini yaşadı. Milli iradenin temsilcisi dönemin Başbakan’ı Adnan Menderes’in darağacına çıkarıldığı Yassıada yep yeni çehresiyle özgürlüklerin sembolü haline getirildi.
27 Mayıs darbesinde Türkiye düşmanlığını kurumsal hale getiren emperyalist işbirlikçilerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Emperyalizmin uç beyliğini yapan darbeciler bölücülük cereyanlarına su taşımışlardır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60 yıl önce demokrasiye sürülen kara lekeyi ve milli iradeye vurulan 27 Mayıs darbesini, “Zihniyetin bu ülkeye karşı yaptığı en büyük kötülük olarak hatırlayacağız.” şeklinde değerlendirdi.
TBMM Başkan Şentop, "Yassıada'nın bu yeni yüzü sıradan bir imar ve peyzaj çalışması değil, tarihi bir yüzleşme ve yepyeni bir başlangıçtır." dedi.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Yassıada'da hukuka deli gömleği giydirilmiştir. Adaletin fişi çekilmiş, Türkiye'nin bir dönemi delik deşik edilmiştir." dedi.
Türkiye'nin 60 yıl önce tarihinin en kara günlerinden biri olan 27 Mayıs darbesine maruz kaldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Yassıada) Burada yapılan iş yargılama değil, bir hukuk cinayetiydi." ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ev sahipliği yapan, ismi "yassı", namı "yaslı" ada, Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak yeniden doğuyor. 27 Mayıs 1960 darbesinin 60. yılında Yassıada, Demokrasi ve Özgürlükler Adası adıyla bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün açılacak olan Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na geldi.
Demokrasiye vurulan darbelerin anası olan 27 Mayıs 1960 darbesi, Türk siyasi tarihine utanç tablosu olarak adını yazdırdı. Siyasetin üst kademelerinde bulunan isimler “kara leke” olarak anılan darbenin 60. yıldönümünde mesaj yayınladı.
AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu "CHP dün de bugün de “halka rağmen halk için“ jakoben anlayışı ile halka tepeden bakan, darbeci ve vesayetçi zihniyeti ile demokrasiyi içine sindirememiş bir partidir" açıklamasında bulundu.
Merhum Başbakan Adnan Menderes tarafından kurulan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, bugün yaptığı baraj, sulama ve içme suyu yatırımlarıyla Türkiye'nin en büyük yatırımcı kuruluşu haline geldi.
Türkiye, Demokrat Parti'nin (DP) 1950 yılında iktidara gelmesiyle siyasi ve sosyal anlamda önemli bir dönüşüm geçirirken, yürütülen mali politikalar sayesinde ekonomide de önemli kalkınma hamlelerine imza atıldı. Adnan Menderes'in başbakanlığındaki hükümet, limanlardan, barajlara, fabrikalardan uydu kent projelerine kadar bir atılıma öncülük etti.