Kara delikler, evrenin en gizemli oluşumları arasında yer alıyor. Ancak bilim insanları, önümüzdeki on yıl içinde bu gizemin önemli bir kısmının çözülmesine tanıklık edebileceğimizi söylüyor. Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden (UMass Amherst) fizikçilerin yeni araştırmasına göre, “ilkel kara deliklerin” patlaması hem kara deliklerin ölümü hakkındaki teorileri doğrulayabilir hem de evrende var olan tüm parçacıkları ortaya çıkarabilir.
Daha önce bu tür patlamaların son derece nadir olduğu, ancak her 100 bin yılda bir görülebileceği düşünülüyordu. Yeni analiz ise bu patlamaların aslında çok daha sık yaşanabileceğini, ortalama her 10 yılda bir gözlemlenebilir hale gelebileceğini gösteriyor.
Böylesi bir patlama gözlemlendiğinde, yalnızca kara deliklerin ölümü doğrulanmakla kalmayacak, aynı zamanda evrende var olduğu düşünülen ancak henüz keşfedilmemiş parçacıkların da kaydı tutulabilecek. Araştırmacılar, bunun evrenin tarihini baştan yazdırabilecek bir gelişme olabileceğini vurguluyor.
1974’te Stephen Hawking’in ortaya attığı teoriye göre kara delikler, “Hawking ışıması” adı verilen süreçle zamanla kütle kaybeder ve sonunda yok olur. Normalde bu süreç gözlemlenemeyecek kadar yavaş işler. Ancak ilkel kara delikler, çok daha küçük olmaları nedeniyle çok daha hızlı bir şekilde bu sona ulaşabilir.
Araştırmaya göre böyle bir patlama, mevcut gama ışını gözlemevleriyle tespit edilebilecek güçte olacak. Bu durum gerçekleşirse, hem Hawking’in teorisi doğrulanacak hem de evrenin bilinmeyen parçacıkları hakkında insanlık tarihinin en büyük keşiflerinden biri yapılmış olacak.





