DEMET İLCE / MUHABİR

Irak'taki arkeologlar üst üste inşa edilmiş ikiz tapınakları ortaya çıkardı. Daha yeni olan Helenistik tapınak M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenmektedir ve Büyük İskender ile bir bağlantısı olabilir.

Tapınakta Aramice ve Yunanca yazıtların yer aldığı pişmiş bir tuğla bulunuyordu. MÖ 323'e kadar Londra'daki British Museum'dan arkeologlar, Girsu'da kazılar yürütürken eski tapınağı keşfettiler. Kazılar, şehrin tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmeye odaklanan ve Girsu Projesi olarak bilinen müze tarafından yürütülen bir girişimin parçası.

Yunan tanrısı Herkül ve onun Sümer eşdeğeri, kahraman tanrı Ningirsu'ya ithaf edilen daha yeni yapı olarak "tamamen aynı noktada" gömülü olarak bulundu. British Museum'da arkeolog ve Antik Mezopotamya küratörü olan ve kazıyı yöneten Sebastien Rey, şunları söyledi:

“1.500 yıl önce tapınağın bulunduğu yerde bir tapınağın da yükselmiş olması tesadüf değildi ve bu alan Mezopotamya halkı için bir anlam taşıyor olmalıydı. Bu, M.Ö. yüzyılda Babil'de yaşayanların M.Ö. tarihlerine dair geniş bir bilgi içeriyordu. Sümerlerin mirası hala çok canlıydı."

Arkeologlar ikili tapınak alanını keşfederken, bir sunak veya türbenin altına gömülü bir gümüş drahmi (antik bir Yunan parası) ve iki kardeşin yazıtının bulunduğu bir tuğla keşfettiler.

Rey, "Yazıt çok ilginç çünkü Yunanca ve Aramice yazılmış esrarengiz bir Babil isminden bahsediyor. 'Adadnadinakhe' adı; 'Kardeşleri veren Adad' anlamına gelir; arkaikleştirici tonu ve sembolik çağrışımları nedeniyle açıkça bir tören başlığı olarak seçilmiştir. Tüm kanıtlar ismin olağanüstü derecede nadir olduğunu gösteriyor." dedi.

Yazıtın kendisi, genellikle şimşek ve kartalla sembolize edilen Yunan gök tanrısı Zeus'a bir selam niteliğindedir. Rey, "Büyük İskender'in yetkisi altında" basılmış olan madeni paranın üzerinde bulunabilir. Herkül'ü, bir yanda İskender'in, diğer yanda Zeus'un olduğu geleneksel tasvirleri güçlü bir şekilde hatırlatan genç, temiz traşlı bir portreyle gösteriyor.” ifadelerine yer verdi.

Rey ayrıca Zeus'un "Ammon kehaneti aracılığıyla İskender'i oğlu olarak tanıdığını" söyledi. "O tam anlamıyla 'kardeş veren' oldu; çünkü İskender ile Herakles arasında kardeşlik bağını doğruladı." dedi.

Ancak araştırmacılar, Makedon kralının bölgeyi gerçekten ziyaret edip etmediğini henüz bilmiyor.

Rey, "Fakat ya Babil'de kaldığı süre boyunca ya da Susa [şehrine] giderken yoldan saparak oraya gitme fırsatı bulmuş olabilir. Babil'i aldıktan sonra askerlerine borcunu ödeyebilmesi önemliydi çünkü şehrin kasası kendisine teslim edilmişti. Bu, İskender ve generallerinin bölgenin zenginliğini kontrol ettiği ve muhtemelen şehirde basılan birçok madeni parayı basmak için Babil gümüşünü kullandıkları anlamına geliyordu.'' diye ekledi.

Araştırmacılar, eserlere ek olarak, kilden asker heykelcikleri de dahil olmak üzere normalde bir savaştan sonra verilen sunuları da buldular.

Suudi Arabistanlı turizmciler Tokat’a hayran kaldı Suudi Arabistanlı turizmciler Tokat’a hayran kaldı

Rey, "Helenistik dünyanın çeşitli yerlerinde ortaya çıkan kurtarılmış heykelcikler, çoğu durumda ziyaretçiler tarafından tapınağa taşınmış olmalı. Bunların arasında İskender'le güçlü bağları olan at sırtındaki Makedon biniciler de var. Ancak aynı zamanda savaşçı kahramanlık kültüyle de ilişkilendirilebilirler. Tapınaktaki İskenderiyelilerin varlığına dair açık işaretlerle birleştiğinde, bu durum İskender'in [tapınağın] yeniden inşasında doğrudan ve aktif bir şekilde etkili olduğu ve/veya bunun bir erken ölümünün ardından aramızdan ayrılan Makedon'un anısına anma töreni," şeklinde sözlerini tamamladı.

Editör: Demet İlce