Berfin Bitirim/ Özel Haber

Küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliği, dört mevsimin yaşandığı ülkemizi de etkilemeye başladı. Özellikle sıcak ve kurak geçen 2023 yılı yazı, ülkemizdeki en sıcak günlerin yaşanmasına neden oldu.

Mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıklar ve kavurucu hava dalgasının ülkemize gelmesi nedeniyle uzun süre yağmur göremesek de beklenen yağışlar 12 Kasım gecesi şehri vurmaya başladı. Aralıksız devam eden yağışların barajlara olumlu şekilde etki edeceği düşünülse de sorulması gereken bazı sorular var.

İSKİ İBB’YE YÖNLENDİRDİ İBB CEVAP VERMEDİ

İstanbul gibi büyük ve kalabalık bir şehirde insan sağlığını ve şehrin yaşanılabilirliğini etkileyebilecek böylesine büyük bir sorunun çözümü herkese şeffaf şekilde sunulmalı. Bu nedenle Diriliş Postası olarak, “bu zamana kadar susuzluğun çözümü ile ilgili bir yol haritasının neden paylaşılmadığını ve kentte etkili olması beklenen yağışların barajlarda yeterince su artışına yol açmaması durumunda su kesintilerinin gündeme gelip gelmeyeceğini” öğrenmek istedik.

Fakat İSKİ topu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne atarken İBB ise konu hakkında Başkan Ekrem İmamoğlu’nun açıklamaları haricinde bir cevap verilmeyeceğini ifade etti.

İSTANBUL İÇİN ÇANLAR ÇALIYOR

Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul için alarm çanları çalmaya başlarken, şehirde yaşayan vatandaşlar endişe ile gelecekte yaşanabilecekleri öğrenmek istiyor.

İstanbul’un barajlarındaki su oranları her geçen gün biraz daha düşerken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahmin ettiği gök gürültülü sağanak yağış şehirde adeta hayatı durdurdu. İki gündür devam eden yağışların barajlardaki su oranına bir nebze olsun olumlu yansıyacağı tahmin edilirken, İstanbullular su oranları yüzde 16 seviyelerine kadar düşmesine rağmen İSKİ’nin bir önlem planı açıklamaması karşısında şaşkına döndü.

Sirkenin şaşıracağınız 15  kullanım alanı Sirkenin şaşıracağınız 15 kullanım alanı

İSTANBUL’UN BARAJLARI KURUYOR

13 Kasım Pazartesi günü itibariyle İSKİ tarafından paylaşılan verilere göre İstanbul barajlarında kalan su miktarı yüzde 16, 47 olarak kayıtlara geçti. Bu oran son 9 yılın en düşük baraj verileri olarak karşımıza çıkarken, İstanbul’a su sağlayan 10 barajın 5’inde su miktarı yüzde 10’un altına düşmüş durumda.

Barajlardaki su oranları şu şekilde:

  • Ömerli: yüzde 34,84
  • Darlık: yüzde 26,59
  • Elmalı: yüzde 18,56
  • Terkos: yüzde 8,06
  • Alibey: yüzde 15,56
  • Büyükçekmece: yüzde 4,29
  • Sazlıdere: yüzde 2,4
  • Istrancalar: yüzde 16,91
  • Kazandere: yüzde 6,21
  • Pabuçdere: yüzde 2,74

SU TASARRUFU VURGUSU YAPTI

Geçtiğimiz günlerde Büyükçekmece’de Tarım Market açılışının ardından  gazetecilerin barajlarla ilgili sorularına cevap veren İmamoğlu, “Mevsimsel olarak yağış zamanı geliyor, bekliyoruz. Tabi ki suyla ilgili bir alarm var. Ama bu sene için susuzluk diye bir durumla karşı karşıya değiliz.” diye konuşmuş ve “Her gün tedbirlerimizi alıyoruz. Temennimiz yağışların artık gelmesidir. Suyun verilmesi konusunda kadim İSKİ kurumuna kimse güven sorunu yaşamasın. Her birey su da tasarrufuna dikkat etmelidir, bir damla su bile çok önemlidir” diye eklemişti.

İstanbul’un yaşadığı susuzlukla ilgili önemli açıklamalarda bulunan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Solmaz ise kısa vadede suyun yetebileceğini ifade ederek, “Döngüsel olarak biz yağış mevsiminin başlarındayız, ekim ayından itibaren yağışların yağmasını bekleriz. Fakat bu sene meteorolojinin beklentilerinin de aksine henüz bir yağış başlamadı. Biz yaklaşık 7-8 aydır en kötü senaryoyu çalışarak şu ana kadar şehrin ortalama 3 milyonun üzerindeki suyunu temin ettik. 25-30 günlük, kısa periyotta mevcut suyumuz yağış olmasa da yetecek görünüyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi