AB'den helikopter kazasında ölen İran Cumhurbaşkanı Reisi için taziye mesajı AB'den helikopter kazasında ölen İran Cumhurbaşkanı Reisi için taziye mesajı

Alican Tiryaki / ÖZEL

İsrail hükümeti, savaşın finansmanını sağlamak amacıyla giderek artan oranda tahvile başvuruyor. Ekim ayında bütçe açığı bir önceki yıla kıyasla yedi katın üzerinde bir artış gösterdi, bu da savaşın etkisiyle sarsılan bütçede, özellikle Ortodoks okullara yapılan ödemeler ve koalisyon fonlarına yönelik tartışmaları beraberinde getirdi. İsrail, Hamas'a karşı yürütülen savaşın ekonomik maliyeti günlük olarak yaklaşık 260 milyon doları bulurken, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in yakında açıklanacak yeni bütçesinde ultra-ortodoks okullara yönelik ödemeler ve koalisyon fonları, ulusal düzeyde bir tartışmayı kızıştırdı. Konuyla alakalı Ekonomist Sinan Bayraktar Diriliş Postasına çok önemli açıklamalarda bulundu.

HER SAVAŞ EKOMİK OLARAK ZARAR VERİR

Savaşın faturasının İsrail için ağır olacağını söyleyen Ekonomist Sinan Bayraktar “Savaşa giren ve savaşan her ülke ekonomik olarak ciddi zarar görür, güçlü olsanız bile ülkenizin tüm ekonomik sistemleri etkilenir. İşte Rusya-Ukrayna savaşı ortada. Yıllar evvel Sırp-Arnavut çatışmasının sonucunda her iki ülke halen daha belini doğrultmuş değil. Kısa bir hatırlatma yapmak istiyorum. 1974 yılında bizim Kıbrıs Barış Harekatını başlatmamız, karşımıza neredeyse tüm dünyanın dikilmiş olması ve peşinden 5 yıl süren bir savunma sanayi ambargosu adıyla uygulanan ABD kısıtlamaları bizi perişan etmiş ve 12 Eylül darbesi ile sonuçlanan sürece kadar sürünmemize neden olmuştur.” dedi.

İŞÇİ GÜCÜNÜ KAYBETTİLER

Ülkede 350 bin kişinin yedek askerlik görevi için Gazze Şeridi ve Lübnan sınırına gönderilmesinin de iş gücünü olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bayraktar, “Olayın her boyutundan bakıldığında Dünya ekonomisi içerisinde güçleri bilinen Yahudi sermayesine veya yönetimine sahip tüm işletmeler bu tür bir soykırımdan etkilenecek. Dünyadaki toplam Müslüman ve İsrail karşıtı topluluklara bakıldığında ciddi boykotlar ve ürünleri almama gibi eylemlerinin arttığını da görmekteyiz. Bu arada tüm Dünya’da Filistin desteği etkinlikleri yanısıra, Yahudi karşıtlığı yürüyüşleri de göze çapıyor. Ancak bizde de faaliyet gösteren Yahudi sermayeli kuruluşlar oldukça etkileniyor. En basit örneği ile ciddi bir yapılanma ağı bulunan bir kahve zinciri şu sıralar oldukça müşteri kaybetmeye devam ediyor. Bunu sosyal medya üzerinden tetikleyerek devam ediyorlar.” şeklinde konuştu.

BOYKOT İŞE YARAYACAKTIR AMA…

Ülkemizde faaliyet gösteren önemli Yahudi sermayelerin giderek etkilenerek bazı kayıplara uğrayacağını hatırlatan Bayraktar “Dünya sathında öyle güçlü bir yapılanma ve sermaye birikimine sahiptirler ki, bu tahribatları en az zayiatla atlatmaları muhtemel görünüyor. Ticari olarak yüzyıllardır sahnenin hep arkasında, ancak yönetim olarak iplerin hep ellerinde olduğu bir sistemi geliştiren Musevi gruplar, Finansal sistem içerisinde öyle bir güç oluşturmuşlar ki, bunu kolay bozmak imkanını pek göremiyorum. Dünyanın en büyük ekonomilerinin içerisinde ve etkinlikleri çok yüksek olan bu gruplar, yüzyıllardır bugünleri hesap ederek her tür çalışmayı yapmışlardır.” İfadelerini kullandı.

20-25 MİLYAR DOLARLIK BOZULMAYA UĞRAYACAK

İsrail Maliye Bakanlığı Kasım ayında geçen aya göre yüzde 75 daha fazla borçlanmayı planladığını açıklarken, konuyla alakalı Bayraktar “Ekonomiler etkilenecek, bu soykırımın devamı sürdükçe herkes zarar edecek, ancak gücü olanlar bunu en az zayiatla atlatacağını düşünüyorum. Evet, ekonomisi 20-25 milyar Dolarlık bozulmaya uğrayacak, ancak arkasındaki güçler İsrail’i hiçbir zaman yalnız bırakmayacak ve destekleyecektir. İsrail bunların tümünü hesap ederek savaş eder ve soykırım yapar. Maalesef Dünya’nın gözü önünde günlerdir çoluk çocuğu ve savunmasız insanları katleden bu ülke, yine arkasına ABD dahil tüm Avrupa birliğini alacak ve destek mesajları ve sessizlik ile işini bitirene kadar devam edecektir.” İfadelerine yer verdi.

Editör: Armağan Yılmaz